Pred pár dňami sa objavili informácia, ktoré ma vcelku zarazila a rozhorčila zároveň. Objavil sa aj úsmev, ale len do chvíle, kým som si neuvedomil, aké je to vážne. Hovorkyňa nášho magistrátu Martina Kanisová informovala verejnosť o nákladoch samosprávy na zimnú údržbu do konca februára 2014. Ich výška 460 361,54 € by ani tak neprekvapila, keby som neprežil túto zimu spoločne s mnohými jej obyvateľmi práve v našom meste.

Máme za sebou dve veľmi odlišné a nie bežné zimy. Hovorím o tej minulej 2012/2013 a tej ostatnej 2013/2014. Z hľadiska nákladov, ktoré boli zverejnené, ide v prípade minulej zimy o sumu 1 086 497€ a už spomínanú sumu 460 361,54€ vyčíslenú do konca februára.

Zoberiem si na pomoc oficiálne správy SHMÚ, ktorý uvedené zimy zhodnotil takto :

Zima 2012/2013 bola mimoriadna z hľadiska atmosférických zrážok, pričom napadlo 120-190% zrážkového normálu. Pretože sa teploty pohybovali okolo bodu mrazu, bola zima bohatá na sneh. Podľa meraní spadlo na Sliači 189% snehu v porovnaní s dlhodobým normálom, dokonca január bol extrémny, pretože napadlo 300%. V priebehu celej zimy napadlo toľko snehu, že ak by sa spočítali jednotlivé vrstvy suma novej snehovej pokrývky by dosahovala viac ako 1,5 metra.

Zima 2013/2014 patrila medzi najteplejšie zimy v histórii meteorologických meraní u nás. Nedostatok snehovej prikrývky bol počas zimy najvypuklejší v celom období od roku 1921. Zima mala extrémne nízky počet arktických dní, čo znamená teplota vzduch sa nedostala pod -10°C. Tento trend pokračuje aj v marci, kedy sa teploty pohybovali nad hodnotu 15°C.

Pretože predchádzajúca zima bola skutočne krutá, vláda SR na základe intervencie ZMOS-u rozhodla prideliť dotáciu 16 mil.€ práve pre samosprávy, pričom VÚC dostali 50% a rovnakú časť obce a mestá. Z týchto dotácii uhradili miestne a regionálne samosprávy časť svojich nákladov, ktoré minuli na zimnú údržbu ciest a chodníkov.

Čo dodať? Toto sú oficiálne informácie, ale určite si každý z vás pamätá, koľkokrát mal v ruke lopatu, aby si odhrnul chodník, resp. vyslobodil auto z parkoviska. V našom meste počúvame stále viac „zázračné slovíčko“, nie sú peniaze. Je tomu skutočne tak? Vykonal primátor a poslanci za necelé štyri roky skutočný a poctivý rozbor nákladov našej samosprávy. Naozaj máme toto vysporiadané, naozaj šetríme? Tento jediný prípad mi nahovára, že to nie je pravda. Uvidíme, vyhodnotenie zimnej údržby býva spravidla témou na rokovaní mestského zastupiteľstva. Som zvedavý, ako to dopadne.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.