O necelý týždeň to budú dva mesiace, čo som sa stal oficiálne primátorom Banskej Bystrice. Ešte teda nemám za sebou tých pomyselných 100 dní na zoznámenie sa s funkciou, ale cez polovicu som sa už prehupol. S mojim tímom sme už stihli urobiť prvé rozhodnutia, prvé zmeny, či načrtnúť prvé reálne vízie do budúcna. Rozhodol som sa, že sa vám budem prihovárať aj pomocou blogových článkov. Nie preto, že je to moderné, ale preto, aby som vám čo najviac priblížil moju prácu. Budem sa snažiť zosumarizovať každý víkend, celý môj pracovný týždeň. Budete tak mať prehľad o tom, čo sa nám podarilo, a na čom sa maká, aby sa podarilo. Ak prídu nejaké nezrovnalosti, budem sa snažiť ich vždy vysvetliť a uviesť veci na pravú mieru. Som pripravený robiť vo svojej funkcii ťažké rozhodnutia, ktoré sa nie vždy budú všetkým páčiť. Keď budem presvedčený, že to bude v záujme obyvateľov, vezmem zodpovednosť na seba a urobím aj nepopulárne kroky. Preto som si na primátorskú stoličku sadol.

Autobusová stanica, kaštieľ Radvanských, eurofondy.

10712687_340230166163966_6393826260143794335_o

Čo sa nám teda zatiaľ podarilo? Investor, ktorý váhal či postaví autobusovú stanicu, po stretnutiach s nami, váhať prestal. Počul som, že je to zásluhou bývalého vedenia. Nechcem o tom veľmi polemizovať, ale viete koľkokrát sa osobne s investorom stretol bývalý primátor? Ani raz. Teraz čaká staviteľa ťažká cesta do cieľa. Mesto mu však bude pomáhať, ako bude vedieť, aby splnil to, čo ľuďom sľúbil.

10856487_327354404118209_2392350304345962393_o

Podarilo sa nám vybaviť peniaze na kaštieľ Radvanských. Milión eur na rekonštrukciu by neprišiel, nebyť snahy ministra školstva, rektora Akedémie umení, mňa a mnohých ďalších. Ak by sa nám to nepodarilo teraz, hrozilo by, že navždy stratíme nádhernú kultúrnu pamiatku.

Dozvedel som sa, že je to vďaka tomu, že ma pred voľbami podporovala vládna strana. Pýtam sa teda, prečo sa nenašli peniaze pred 4 rokmi? Veď bývalého primátora Petra Gogolu predsa vo voľbách v roku 2010 tiež podporovali vtedajšie strany vládnej koalície. Mal teda úplne rovnaké podmienky. Teším sa už na leto, kedy sa začne s prvými prácami. Osobne budem dohliadať, aby sa ani jeden cent nepoužil zbytočne.

Poslednou témou, o ktorej by som vám chcel napísať je niečo, čo sa nám ešte nepodarilo dotiahnuť do konca, ale tvrdo na tom pracujeme. Na úrade sme vytvorili nový odbor rozvojových aktivít mesta. Ten sa bude naplno venovať príprave a čerpaniu eurofondov. V blízkej budúcnosti máme veľkú šancu na to, aby k nám prišli desiatky miliónov na zveľadenie mesta. Nemám v povahe kritizovať a ani nechcem strácať čas hodnotením bývalého vedenia, ale bol som až šokovaný, keď som zistil, že sa na úrade eurofondom ľudia takmer vôbec nevenujú. Žiadna príprava, žiadne vízie, nič. Začíname prakticky od nuly, ale naplno a čoskoro verím, že s prvými reálnymi výsledkami. Ak by som mal na úrad prijať aj 10 schopných ľudí, čo sa budú eurofondom venovať, tak to urobím. Z minulého pôsobiska viem, že to bude správny krok.

latkaPSX_20150206_220909

Na záver by soch chcel už len dodať, že tento týždeň som sa v našom meste do sýtosti športovo vyžil. V stredu večer ma od pracovnej reality úplne odtrhla Banskobystrická latka. Máme tu naozaj špičkový svetový míting a treba si ho chrániť. Premiéra v Banskej Bystrici vyšla aj o deň neskôr našim reprezentantom v hokeji. V národných dresoch hrali u nás prvý krát v histórii a ja verím, že sa ešte vrátia. Videl som medzi hokejistami korčuľovať aj našich odchovancov. Príjemný pocit lokálpatriotizmu.

Máme byť na čo hrdí a tak sa na veci skúsme pozerať niekedy aj z pozitívnejšej strany.

Autor blogu:

Ján Nosko

Komunikácia je pre mňa kľúčová a snažím sa využívať všetky formy rozhovoru s Banskobystričanmi. Blogovanie vnímam ako jeden z dobrých nástrojov informovania obyvateľov o tom, na čom pracujeme, čo sa podarilo a naopak.