Vedeli ste, že lahodnú chuť a vôňu vanilky poznali už starí Aztékovia? Ktoré rastliny používali starovekí Egypťania na osvieženie dychu, či aké druhy korenín vyvažovali naši predkovia zlatom? Na najnovšej prírodovednej výstave, ktorá vznikla v spolupráci Stredoslovenského múzea s Oravským múzeom P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne s názvom Vôňa a chuť korenia, spoznajú  návštevníci význam a všestranné využitie korenia.

Práve koreniny dodávajú tú správnu chuť jedlu, slúžia ako liek a v minulosti našli uplatnenie v kuchyniach našich  starých mám aj pri zachovávaní čerstvosti potravín. Potraviny a ingrediencie do jedál, ktoré sú v súčasnosti samozrejmosťou, boli v minulosti často dôvodom aj na tasenie zbraní. Koreniny ako šafran, vanilka, muškátový orech mali v minulosti cenu zlata, a preto boli aj miesta ich nákupu držané v tajnosti. Cesta od pestovateľa až k užívateľovi bola nielen plná dobrodružstiev ale neraz aj veľmi nebezpečná a plná utrpenia, čo dokumentujú aj zámorské objavné cesty moreplavcov Vasca de Gamu a Krištofa Kolumba. Dôvodom pre ich odvážne výpravy bola práve snaha ovládnuť oblasti produkujúce korenie a  získať tým rozprávkové bohatstvo, ktoré by im umožnilo upevniť moc a vplyv vo svete.

V prírode nájdeme širokú škálu aromatických produktov, ktoré spoločne nazývame korením. Usušené alebo inak upravené časti rastlín charakteristickej vône a chuti využíva ľudstvo už po celé  tisícročia, a to nielen  v tradičnej medicíne, pri ochucovaní a konzervovaní jedla a nápojov, ale aj pri praktizovaní mágii a pri balzamovaní mŕtvych.

Aj napriek tomu, že sa mnohým druhom korenín u nás darí, oblasť ich pôvodného výskytu je v iných, exotickejších kútoch sveta. Podstatná časť týchto korenín  má svoj pôvod  v tropických alebo subtropických oblastiach Zeme, kde ich človek prvýkrát začal využívať a v týchto oblastiach sa rozvinul s nimi aj zámorský obchod. Pôvod rôznych druhov paprík a čili nájdeme napríklad v Strednej a v Južnej Amerike, petržlen, rasca, aníz pochádza zase z oblasti Stredozemného mora. Medzi naše pôvodné druhy rastlín, ktoré sa využívajú ako korenie, v minulosti tiež ako konzervačný prostriedok či liek zaraďujeme chmeľ obyčajný, lipkavec marinkový, borievku obyčajnú, zádušník brečtanovitý ale aj ďalšie, vymenúva kurátorka výstavy a zároveň botanička Stredoslovenského múzea Elena Martincová.

Najnovšia výstava v Tihányiovskom kaštieli vyrozpráva záujemcom dlhú históriu pestovania a tiež obchodovania s koreninami medzi západnou a východnou časťou sveta. Návštevníci Stredoslovenského múzea sa dozvedia nielen zaujímavosti o pôvode jednotlivých druhov rastlín a ich zbere, ale počas prehliadky využijú aj svoje zmyslové orgány a prostredníctvom vôní a chutí budú sami objavovať domáce i cudzokrajné koreniny, pozýva na netradičnú interaktívnu výstavu riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.

Výstavu Vôňa a chuť korenia si môžu návštevníci Stredoslovenského múzea nielen pozrieť, ale najmä ovoňať a ochutnať v Tihányiovskom kaštieli už najbližší štvrtok 9. novembra 2017 o 15-tej hodine.