Slovenský knižný trh koncom októbra obohatí kniha kontroverznej americkej food blogerky a propagátorky prírodného vinárstva Alice Feiring Naked Wine.

Naked wineV slovenskom preklade a s názvom Nahé vína uzrie svetlo sveta v utorok 25. októbra. V náklade sedemsto kusov ju vydáva Vydavateľstvo Vresk factory ako vôbec prvú publikáciu banskobystrického Občianskeho združenia Vresk factory.

Ako uviedol Miro Lanik z Vresk factory, s prekladom knihy práve finišujú. Milovníci prírodných vín, ale nielen oni, si knihu môžu zakúpiť už v predstihu. Viac v rozhovore s Mirom Lanikom.

Mohli by ste charakterizovať pojem nahé víno?

Nahé vína patria do sveta naturálnych vín. Ja osobne to vnímam tak, že na dnešnej vinárskej scéne mame dva svety. Naturálny a techno. Techno, konvenčné vína, sa spolieha na moderne technológie, nové trendy a vedu. Nahé, naturálne, prírodné vína, ktoré sú tu už tisícky rokov, sa spoliehajú na remeselný fortieľ, tradične postupy a prírodu samotnú. Mám rad poctivé osobité vína, ktoré majú charakter, cítiť v nich pečať terroiru, ročníka, vinárovej vízie a kreativity. Nahé vína sú pre mňa jednoducho vína, ktoré sú také, ako ich príroda stvorila.

V lete agentúra Vresk organizovala v Štiavnici Festival Nahé vína… „zaslúži“ si nahé víno mať svoj festival?

Jasné! Zaslúži, a to najmä preto, že paradoxne v dobe, keď nám záleží na tom, čo jeme, pijeme k tomu konvenčné, pretechnologizované vína. Inak povedané, k slow food pijeme fast wine. Preto sme sa rozhodli venovať naturálnym poctivým vínam a festival Nahé vína v Banskej Štiavnici je jednou z platforiem, kde sa nadšenci a vínomilci môžu stretnúť, vymeniť si skúsenosti a objavovať.

miro_lanik1V tomto čase finišujete s prekladom knihy americkej food blogerky a propagátorky prírodného vinárstva Alice Feiring. Povedzte nám niečo o nej.

Alice Feiring je kontroverzná americká blogerka, ktorá píše o víne, okrem iných aj pre New York Times, vydala niekoľko kníh a svojimi kritickými názormi pravidelne provokuje producentov vína i vínomilcov. Jej briskný štýl a vtipné, no zasvätené komentáre, prinášame v knihe a veríme, že čitateľom sa bude páčiť rovnako ako nám. Okrem toho, že Alice vydávame knihu, pozvali sme ju na Slovensko. Príde koncom októbra a pri príležitosti krstu ju 25. októbra môžete stretnúť v Bratislave a 26. októbra v Banskej Bystrici.

Financie na vydanie knižky sa snažíte získať aj formou crowdfoundingu. Akým spôsobom môžu milovníci nahých vín, ale nielen oni, podporiť túto skvelú knihu?

Počas štúdia na Slow Food univerzite v Piedmonte som sa dostal ku knihe Alice Feiring. Hltal som písmenká a Alice mi hovorila z duše. Ako som sa dejom prelúskaval ďalej a ďalej, rástlo vo mne presvedčenie, že túto knihu si musia prečítať vínomilci na Slovensku. Poháňaný nadšením som zakúpil práva od jej vydavateľa a pustil sa do práce, ktorú som nikdy predtým nerobil. Vydať knihu len preto, že je skvelá, jedinečná. Netušil som, do čoho idem. Boli to zaujímavé mesiace strávené sedením nad prekladom, korektúrami, grafikou, väzbou a ďalšími drobnosťami. Bol to emotívny a spontánny počin a spôsob financovania bolo niečo, na čo som myslel, až keď ma to dobehlo. A tak sme po prvý krát skúsili formu crowdfundingu ako formu dofinancovania vydania slovenského prekladu knihy Nahé víno. Ešte pár dni kampaň beží a na stránke startovac.cz nás môžete podporiť ľubovoľným príspevkom, alebo si môžete predplatiť svoj výtlačok knihy či kúpiť naše prírodné vínka. Odmenou za vašu pomoc bude okrem uvedených odmien aj poďakovanie priamo v knihe.