V sobotu sa na Strednej odbornej škole Pod Banošom uskutočnil druhý ročník farmárskeho trhu Zatváranie Banoša. Súčasťou podujatia bolo aj slávnostné otvorenie nového Centra vzdelávania v pekárenskej a cukrárenskej výrobe.

Zatvaranie Banosa, Sasova, Banská Bystrica 2014 | REGIONAL MEDIA, s.r.o.V približne 35 predajných stánkoch mohli Banskobystričania nakúpiť rôzne tradičné remeselnícke výrobky od košikárov, drotárov, nožiarov, medovnikárov či výrobky z včelieho vosku. Svoje produkty z ovčieho mlieka, gazdovské mäsové špeciality, zeleninu, liečivé byliny, koreniny ale aj víno a domáce pálenky ponúkla pätnástka farmárov a drobných producentov. Návštevníci si mohli pochutnať aj na tradičných regionálnych pochúťkach ako huspenina, haruľa, pečená jahňacina, lepníky z kamennej pece alebo napríklad výborný guláš z diviny. Svoje výrobky ponúkla aj Stredná odborná škola. Návštevníci si mohli pozrieť ukážku včelárstva, školu štepenia ovocných stromov, vyskúšať si výrobu sviečok z včelieho vosku a pre najmenších boli pripravené rôzne hry. Už okolo obeda prekročilo brány areálu vyše tisíc návštevníkov, čo dokazuje, že Banskobystričania si tento „sásovský jarmok“, konajúci sa dvakrát do roka, obľúbili.

Cieľom podujatia je na jar a na jeseň predstaviť tradičné jedlá a remeslá z regiónu a hlavne miestnych producentov – farmárov a ich domáce výrobky vyrábané tradičnou metódou obyvateľom mesta a zároveň získať aj nových odberateľov miestnych produktov a tak podporiť drobných farmárov a spracovateľov. Bol to spoločný príspevok organizátorov k Národnému dňu podpory ekonomiky Slovenska a k podpore Medzinárodného roku rodinných fariem.