Známa koliba neďaleko Banskej Bystrice po dvoch rokoch opäť svojou ponukou najviac zaujala návštevníkov najväčšieho slovenského festivalu v grilovaní. Grilliada 2013 prebiehala uplynulý víkend na Námestí Slobody v Banskej Bystrici.

Grilliada 2013, 18. a 19. 5.2013, Banská Bystrica„Sobota bola zo začiatku napínavá kvôli počasiu, ale to sa potom umúdrilo a prvý deň Grilliady dopadol nad očakávania. Ľudí zaujali aj kuchárske súťaže, ktorým sme venovali viac priestoru ako v minulosti. V nedeľu bola skladba návštevníkov iná, keď tu aj vďaka Dňu rodiny bolo viac celých rodín aj s deťmi,“ zhodnotil riaditeľ festivalu Roman Neradný. Organizátori odhadujú, že do grill arény počas víkendu prišlo do 20 tisíc návštevníkov. Podujatie organizovala verejno-súkromná agentúra Visit BB v spolupráci s Mestom Banská Bystrica. „Nultý ročník na Námestí SNP bol stiesnenejší, bola tam príjemná atmosféra, bolo to pre ľudí niečo nové. Ale nám ako organizátorom sa nový priestor ukázal ako vhodnejší a takáto akcia by sa na námestí už urobiť nedala. Každý ročník nás posúva. Veríme, že si návštevníci aj teraz všimli, že sme doriešili niektoré nedostatky z uplynulých ročníkov,“ dodal Neradný.

V tomto roku napokon súťažne ponúkalo svoje kulinárske umenie osem reštaurácií, návštevníci mohli ale ochutnať aj z ponuky viacerých vystavovateľov a nesúťažiacich reštaurácií. Súčasťou programu Grilliady boli v sobotu súťaže kuchárov. Majstrovstvá vo filetovaní lososa tentokrát dopadli najúspešnejšie pre Filipa Kmeťa z Gourmet klubu a najlepšiu sladkovodnú rybu ugriloval šéfkuchár koliby Hotela Šachtička Milan Hyhlík. V nedeľu sa organizátori opäť spojili s podujatím Deň rodiny, ktorý prebiehal v areáli priľahlého parku.

Ľudí si opäť získalo rebierko Koliby u sv. Krištofa

Nultý ročník Grilliady v roku 2011 bol venovaný grilovaným rebierkam. Šampiónom Grilliady sa vtedy stala Koliba u sv. Krištofa, ktorá minulý ročník síce vynechala, ale opätovná účasť tímu tejto reštaurácie potešila chuťové poháriky návštevníkov. Grilliada 2013, 18. a 19. 5.2013, Banská BystricaKoliba sa na základe hlasovania verejnosti stala šampiónom Grilliady 2013 a v jej ponuke opäť dominovalo už legendárne rebierko.

„Peňazí nemá nikto nazvyš a aby ľudia mohli ochutnať aj inde, zvolili sme si heslo – všetko za jeden grilloš. Aj to urobilo svoje, ale keby to nebolo dobré a chutné, tak je nám to málo platné. Rebierko, s ktorým sme vyhrali nultý ročník, máme ho na jedálnom lístku a ponúkame ho aj tu, určite zavážilo,“ povedal pre BBonline.sk Milan Fekiač, majiteľ Koliby u sv. Krištofa. V známom podniku sa za posledné dva roky stalo grilované banskobystrické rebierko druhým najžiadanejším produktom po bryndzových haluškách.