Novoročné oslavy sú dávno za nami, začali sme žiť všedné dni roku 2016. Aktuálne nás verejný a mediálny priestor denne atakuje témami migrantov, učiteľov, sestričiek a hlavne otázkami kto a za akých podmienok pôjde po voľbách so SMERom. Predsa len, myslím si, že je ten pravý čas, aby sme sa ešte krátko pristavili pri téme, ktorú mnohí z nás vnímame cez optiku všedných dní.

Žijeme v meste, ktoré za obdobie po Novembri skoncentrovalo a vyskúšalo všetky neduhy spoločnosti. Zakúsili sme chybné rozhodnutia a nekompetentné, často dobrodružné riadenie samosprávy. Mesto, ktoré rezignovalo na túžby občanov, kde úradník prekračoval nielen etické, ale aj odborné mantinely, kde diskusie s občanmi pôsobili skôr ako nutnosť a nie potreba a kde o prekvapenia nebolo núdze. Pamätáme neobjasnenú krádež v kancelárii primátora, objavovanie nemanželských detí, rozvody a svadby, bubnovanie v kapele diplomatov, snívanie o Banskobystrickom mori a porciovanie lososov na miestnymi podnikateľmi odmietnutej Grilliáde.

Pred viac ako rokom sme si zvolili za primátora Jána Noska, riaditeľa miestnej10665082_10202659329826380_7952568327851710549_n detskej nemocnice. Pre mňa to bola neznáma persona, namieste bola preto otázka, ktože si to trúfa na tak zložitú a náročnú pozíciu? Tak som sa pýtal a dostalo sa mi odpovedí, že sa jedná o slušného a poctivého človeka s bezchybnou povesťou, ktorý je skvelým manažérom a s ľuďmi to vie. Netajím a nerobil som to ani vtedy, neveril som, že pán doktor obstojí, že zvládne nesmierny tlak a netrpezlivosť občanov naplniť ich nádeje, že si osvojí samosprávne pravidlá a že si udrží politický odstup.

To prvé sa potvrdilo okamžite. Pán Ján Nosko je autentický, slušný a rozvážny človek. Evidentne zúročil únavné predvolebné stretnutia, ktoré zjavne nepovažoval za povinnosť, ale za príležitosť preniknúť do problémov mesta. Ako pripravený a spoľahlivi_3078262ý manažér nemusel prešľapovať na mieste, vysedávať po kaviarňach a taktizovať. Predstavil najbližší tím a začal poctivo pracovať. Menoval prednostu, ktorý na rozdiel od svojho predchodcu chodí ráno do práce a opúšťa ju často posledný. Z týchto ľudí cítiť súdržnosť a presvedčenie, že zdieľajú rovnaké hodnoty. Sú vytrvalí, dokážu rozlíšiť, čo je potrebné urobiť okamžite a čo môže počkať. Ťarbavosť, predstieraný záujem a dezorientácia nielen seba, ale cez nezmyselné pokyny aj celého úradu, to už je chvalabohu minulosť.  Primátor nepíli diery do dverí, na rokovaniach nezíva a nepozerá do mobilu. Naopak, pozorne počúva, pýta sa a robí si poznámky. A čo mňa teší najviac? Odolal pokušeniu, ktorému podľahli primátori pred ním. Nerezignoval po pár mesiacoch s tichým vysvetlením, veď to nemá cenu, problémov je veľa a riešenia sú zložité a veľmi vzdialené.

Ubehol viac ako rok. Pán primátor potvrdzuje, že som sa nemýlil. Otvára témy a predkladá foto_34-ján-noskoriešenia, ktoré prekvapujú a tešia zároveň. Nájdených kostlivcov preberá k životu a dokazuje, že riešenia existujú. Teším sa s mnohými Banskobystričanmi, že pribudla nová kultúrna scéna, za ktorú sa hanbiť nebudeme. Robotnícky dom v rekordne krátkom čase zmenil svoju podobu z ruiny na moderný objekt. Z dlhoročného spánku sa preberá Radvanský kaštieľ. Beznádej minulosti sa mení na nádej najbližších rokov. Pamätáte, eurofondy a Peter Gogola? Zbytočné súdne konanie, strata 5 mil.€ a školy beznádejne studené. Za necelý rok mesto získalo 2,18 mil.€ na rekonštrukciu Robotníckeho domu a 0,5 mil.€ na výmenu 600 úsporných svietidiel verejného osvetlenia.IMG_0421

Nejde vždy len o peniaze. Zlúčenie mestských spoločností, o tom už hovoril Ján Králik (1998-2006), Ivan Saktor (2006-2010) a nemenej úderne aj Peter Gogola (2010-2014), nič sa však neurobilo. Výhovorky striedali výhovorky. Dnes to už neplatí. Zlúčenie firiem je realitou. A nielen to, podarila sa likvidácia ÚHA, ktorú vytrvalo požadovali  poslanci a miestni architekti. Popravde (to len na okraj), s týmto posledným nesúhlasím, ale rešpektujem tých, ktorí tomu možno lepšie rozumejú.

Autobusová stanica, tak to na záver. Pamätám na výrok Jána Luptáka niekedy pred 20 rokmi. autobusova-stanica-bb-sucasny-stav-3Keď sadal na stoličku podpredsedu NR SR a okrem iného povedal, že toto určite vyrieši. A prišli ďalší a ďalší…. Bystrica sa dočkala, našiel sa investor a stará haraburda už nie je. Je mi ľúto, že vzácnu udalosť pokazila neočakávaná informácia, že predsa len nie je všetko tak vyblýskané, ako sme si radostne mysleli. To, že mesto kúpi časť objektu za viac ako 3,2 mil.€ a že bude vlastníkom autobusovej stanice, to mnohých zaskočilo. Zdôvodnenie bolo tak zakódované, že dodnes mu nerozumiem. Škoda, ale chcem veriť, že inak sa nedalo.

Banská Bystrica sa nadýchla, nabrala dych, získava späť stratenú kondíciu a dobrú povesť. Ján Nosko leští zašlú slávu „Perly na Hrone“, vraciame sa medzi sebavedomé a suverénne mestá. A ak sa podarí to, o čom sa tajne šušká a v meste zakotví zaujímavý investor, to bude návrat o akom sme ani nesnívali. Je prirodzené, že nie všetko je dokonalé, nie všetko sa za tak krátky čas podarilo. Mesto je zanedbané tak, ako nikdy v minulosti. Očakávam, že rovnako razantne pán primátor vyrieši úroveň služieb na plážovom kúpalisku, stav mestského parku, ktorému stále chýba nielen kvalita, ale aj pomenovanie. Že k slovu príde aj riešenie dopravy, ktorá v meste ráno a popoludní kolabuje a že jediným reálnym riešením je ponúknuť občanom cenovo prístupnú, spoľahlivú a udržateľnú verejnú dopravu. Mnoho rozhodnutí v minulosti bolo zbabraných, občania právom očakávajú spravodlivé reparácie a dodržiavanie pravidiel. Jasné, aj to je údel, ktorý čaká na riešenie. Dobrou správou však je, že Ján Nosko má vôľu meniť veci k lepšiemu, problémy neskrýva, ale postupne rieši. Chce to čas a trpezlivosť.

Aktívne som zažil všetkých doterajších primátorov. Viem s čím sa borili, čo ich trápilo, ako znášali popularitu, ale aj izoláciu. Mnohí boli nerozhodní a opatrní, naopak niektorým nechýbala samoľúbosť a túžba vyniknúť.  História si pamätá prvého a potom tých, ktorí tu niečo zanechali, niečo výnimočné urobili. Primátor Ján Nosko má veľmi dobre našliapnuté, je zatiaľ najlepším primátorom, ktorého si naše mesto po Novembri zvolilo.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.