Uplynulo pár dní od volieb. Utíchli oslavy, ochladli emócie. Neúspešní výrazne viac premýšľajú a vyhodnocujú porážku. Počas kampane som niekoľkokrát sadal za PC, chcel som sa aktuálne vyjadriť. Prsty ma svrbeli, hlavne po verejnej diskusii. Odolal som, nemal som úmysel vstupovať do kampane. Nechcel som priamo hodnotiť kandidátov a hlavne chyby, ktorých sa dopúšťali nielen oni, ale hlavne politické strany, ktoré niektorých nominovali. Opačne, nevyhýbal som sa osobným stretnutiam a konzultáciám. Pred 6 týždňami som to videl a cítil rovnako, ako to dopadlo. Keď 12. augusta 2014 oznámil Ján Nosko kandidatúru, tak už v ten deň, v tej chvíli mal funkciu primátora vo vrecku. Nemusel sa veľmi namáhať a pritvrdzovať kampaň. Nebolo to potrebné, pretože súperi z rôznych príčin a aj na základe podozrivých motivácií tak roztrúsili hlasy zostávajúcich voličov, že výsledok bol  už vtedy jasný. Môj odhad, že získa 7-9000 hlasov a že zvíťazí náskokom 5000 hlasov sa potvrdil. Kampaň Jána Noska nebola ničím mimoriadna. V pozadí bol cítiť rukopis skúseného odborníka, ktorý citlivo a uvážene hodnotil atmosféru a umne reagoval na všetky situácie. Odkrútil si ju poctivo, bez zakolísania a škandálu. Naopak, sklamal Peter Gogola. Primátor nenašiel obsah svojej kampane, úzkostlivo sa bránil urobiť odpočet. Posledné zastupiteľstvo zbabelo opustil, nepodal ruky poslancom, nepoďakoval a trucoval vo vlastnej kancelárii. Nastavil kampaň do konfrontácie s hlavným súperom. Bolo to svedectvom jeho bezradnosti a programového vyprázdnenia. Prekvapila ma kampaň Paľa Bielika. Pestrá, dynamická, s dobrou grafikou a s neprehliadnuteľnou gradáciou. Mal mnohých sympatizantov, myslím však, že televízne diskusie mu ublížili. Ostatných spomínať nebudem, pretože kampaň som si buď nevšimol alebo vôbec nebola.
Ako to dopadlo vo voľbách poslancov, ako sa naplnili očakávania a ako som uspel v mojich prognózach? Tvrdím a opäť sa to potvrdilo, že úspech majú zaručený konsolidované, dobre organizované a komunálnymi osobnosťami naplnené volebné partie. Nielen stranícka koalícia troch strán a spoločenstvo aktívnych alternatívnych Banskobystričanov, ale aj na poslednú chvíľu posk10406829_716446915111868_4379295271235642631_nladaná partia nezávislých kandidátov okolo politológa Martina Klusa. Nemýlil som sa, pravidlá volieb sú neúprosné a nedajú sa veľmi oklamať. O to viac si vážim a držím palce ďalším zvoleným nezávislým poslancom. Hlavne však Jozefovi Pikulovi a Vladimírovi Sklenkovi. Vyšmykli sa z mojej teórie, ktorá ako to už býva, potvrdzuje pravidlo. Samotní a úspešne. Jozef pochopil, že len medzi ľuďmi a hlavne medzi seniormi sa vyhrávajú voľby. Do poslednej chvíle bol aktívny, nevzdával sa a pracoval. Vladimír Sklenka podobne. Známy, pracovitý historik má obdiv mnohých obyvateľov a to rozhodlo. Skromná, ale umná kampaň sa vyplatila. V mestskom parlamente zasadne 12 nových poslancov, čo je viac ako 38%. Vo víťaznej koalícii bolo opakovane zvolených 8 poslancov. V tomto poslaneckom klube je 6 členov strany SMER, ktorých 10616698_732796946806308_8629453245209995042_ndopĺňajú 3 členovia SDKÚ-DS a 1 reprezentant SNS. Ostatní sú nestraníci a môžeme ich smelo priradiť medzi osobnosti mesta. Aj v klube BBA sa navýšil počet poslancov zo 7 na 9. Zásadne poklesol počet lekárov zo súčasných 7 na 2. Predpokladám, že tieto dva politické bloky bude aktívne dopĺňať klub 5 nezávislých poslancov. Nehovorme preto, prosím, že všetko je po starom, nie je to pravda.
Čo ešte rozhodlo? Rozhodne masívne obnovy ciest, chodníkov, detských ihrísk a zelene. To, čoho sme boli svedkami sa tu neudialo za 25 rokov. To bola ofenzíva, ktorá sa len tak často nevidí. Nie, že by to mesto nepotrebovalo, skôr naopak. Verejnosť to vnímala ako volebné preteky, ale prospešné pre ich okolie a nie častý pocit pozitívnej zmeny. Samozrejme, nemôžem nespomenúť tajomný, pre mňa nevysvetliteľný postup politických strán. Neskúsenosť, egoizmus, precenenie síl, nedôvera…, fakt neviem. Žiadny náznak spolupráce a absencia akejkoľvek znalosti volebnej taktiky. Takýto postup nemohol dopadnúť inak. Myslím si, že je to prejav neúcty k voličom a príčina, že niektorí voliči týchto strán zostali doma. (Žiada sa mi použiť vyjadrenie Daga Daniša – „Príklad Bratislavy názorne ukazuje mizériu pravice. Čo chytila, to zomrelo.“) Roztrúsení nezávislí kandidáti s takmer identickým programom, sa nevedeli dať dokopy a vytvoriť alternatívu, ktorá by bola pre voličov zaujímavá.  Úspešných príkladov z nedávnych komunálnych volieb v Českej republike bolo neúrekom, stačilo prelistovať pár stránok na internete. Mnohí sú schopní, dobre odborne pripravení a neúnavne presadzujúci svoje myšlienky. Ak však chýba to najdôležitejšie, že to vedia len priatelia, známi a príbuzní, negatívny výsledok je zaručený.
Volieb sa zúčastnilo 32,55% voličov, čo je o 5% menej ako pred 4 rokmi. Je to výsledkom hlbokej skepsy, nedôvery a z toho vyplývajúcej ľahostajnosti, beznádeje a bezradnosti. Obyvatelia nášho mesta majú nárok aj na takúto emóciu, vôbec sa im nečudujem. Je preto na zvolených, aby rázne ukončili prázdne reči. Voľby skončili, začnite, prosím, hneď 12. decembra pracovať, je čo naprávať. Sám sebe sa čiastočne čudujem, pretože verím v zlepšenie. Prajem nám všetkým, aby už to najhoršie bolo len a len za nami.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.