1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Dobrá správa nielen pre Bystricu, ale pre všetky slovenské samosprávy: Fico v utorok na sneme ZMOS-u sľúbil zvýšiť v budúcom roku základný príjem obcí a miest, t.j. podiel z výnosu dane z príjmov fyzických osôb, zo súčasných 68, 5 % na 70 % (od pôvodných Miklošových 70, 3% už teda nie sme ďaleko). Chvalabohu, že sa blížia parlamentné voľby – vláda sa v zmätku uchyľuje aj k rozumným riešeniam…:-)

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Jeden z voľných dozvukov „Čierneho utorka 2007“ – koniec kina Urpín. Odbagrovali mi práve kúsok mladosti. Inak, rozmýšľam aký najsilnejší zážitok som v Urpíne prežil. Paradoxne, nešlo o film, ale o – koncert. Môjho zbožňovaného Čechomoru, asi pred desiatimi rokmi. A keď vtedy páni na koniec zahrali toto, skákalo komplet celé kino. Ale že komplet celé.

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? Mám za sebou ľahký kultúrny šok. Náhoda ma minulý týždeň zaviala do Spišského Hrhova, nenápadnej obce za Levočou. Kedysi to bola len zaostalá dedina so známym pasťákom v kaštieli. Potom však prišiel šikovný richtár Vladimír Ledecký a dedinu zmenil na nepoznanie. Vynovené centrum, zateplené školské budovy, ihriská, priemyselný park, nové obytné štvrte plné mladých, inšpiratívna obecná firma zamestnávajúca miestnych Rómov, a najnovšie tam chystajú dokonca galériu… Priatelia, ak aj vy veríte na myšlienku samosprávy, vedzte, funguje to. Už aj na Slovensku. Stačí len nekradnúť a samozrejme – makať, makať, makať.

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.