1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Dostalo sa mi veľkej cti  – prehovoriť v rámci kultovej „havlovskej“ konferencie FORUM 2000.Vlado Teda konkrétne na sprievodnom bystrickom podujatí, diskusii Nespokojná demokracia: Je extrémizmus odpoveď? Padla tam reč aj na Mariana Kotlebu. Zaznel aj názor, že jeho zvolenie za župana má vlastne i jednu dobrú stránku. Totiž: že ak všetko pôjde tak ako doteraz, nekompetentnými experimentmi v rámci BBSK sa v ďalších dvoch rokoch celoslovensky znemožní do tej miery, že sa aspoň nedostane do Národnej rady SR. Dobrá útecha, no nie:-)?

poslanci2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Rozbieha sa nám kampaň do komunálok.  Najviac ma samozrejme zaujíma ako to robia tí čo majú na to najviac prachov, vlastnú prieskumnú agentúru, externých profíkov za chrbtom,… teda smeráci (s príveskami). Nestačím sa však čudovať: po negentlemanskom odfajčení čestnej Ľubice Laššákovej a jej nahradení projektom „nezávislý primátor“, po divnom spojení s rozpadajúcou sa SDKÚ a fantómovou SNS, po flagrantnom ignorovaní zákazu kampane do 29. októbra, je tu ďalší zvláštny krok: ich poslaneckí kandidáti najnovšie zatajujú svoju vlastnú stranícku príslušnosť, i celú tú pofidérnu koalíciu!! Ich vec. Spolu s klasikom si ale vravím: dá sa klamať veľa ľudí krátky čas, málo ľudí dlhý čas, nedá sa ale klamať veľa ľudí dlhý čas…

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem?  Prevzal som ako advokát (bezplatné) právne zastupovanie nášho mesta v dôležitom súdnom spore celoslovenského významu – a síce, či môžu škôlky, resp. zriaďovatelia zvýhodňovať „vlastné“ deti. Teda vyberať od rodičov poplatky za škôlku (a krúžky v centrách voľného času) v rôznej výške, v závislosti od toho či deti majú alebo nemajú trvalý pobyt v danom meste.  Deje sa to tak bežne, a nielen v Bystrici (BA, KE, PO, ZV, Žiar n./Hr., …). Súd však v prvom kole povedal, že Bystrica diskriminuje (!) nebystrických škôlkárov, keď od ich rodičov pýta 28 eur mesačne, a nie len 14 eur, ako platia Bystričania. Súd nezobral do úvahy, že na bystrické deti a ich rodičov dostáva magistrát podielové dane, a preto im nižším poplatkom (teda vyššou dotáciou) časť daní takto de facto vracia.  Ak by sme to teraz vzdali, podľa Školského úradu by museli zdražieť príspevky od bystrických rodičov. Neskladáme preto zbrane, a ideme sa odvolať na Najvyšší súd.

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.