Ako deti, ktoré sme bývali na Fortničke sme často v lete či v zime brázdili okolie. Náš priestor bol na pomery dnešných detí veľmi široký, od Urpínu pri bývalom lyžiarskom vleku až po Graniar, mestský park a medokýš. Sánkovať a lyžovať sme sa chodili do priestoru za dnešnou športovou halou na Štiavničkách. Presne tu boli zimné radosti, tu bol areál zimných športov v ´60 rokoch minulého storočia. Bola to paráda, sánky praskali, lyže sa lámali. Domov sme prichádzali až za tmy, úplne mokrí a skrehnutí.

Nie je žiadnym tajomstvom, že celoročné využívanie areálu plážového kúpaliska mátalo hlavy viacerých v našom meste. Vždy bol problém, vždy to skončilo pri myšlienke, nikdy nič reálne nevzniklo. Poloha, obľúbenosť, pekné prostredie, prístupnosť MHD a peši, to boli argumenty, ktoré vždy hovorili o vhodnosti tohto riešenia.

Vlani trochu nesmelo a opatrne vzniklo pokusné centrum zimného lyžovania v priestoroch FK Kremnička. Bola to malá senzácia, našlo sem cestu mnoho lyžiarov a to nielen z nášho mesta, ale docestovali aj lyžiari z Kremnice a Zvolena. Bol to skvelý nápad, aj vtedy som chválil a držal palce. Takto má vyzerať skutočný, nefalšovaný záujem samosprávy o svojich občanov. A nie nekonečné diskusie so záverom, nedá sa.

Tento rok stúpla kvalita, zmenila sa lokalita, zvýšili sa ambície a výsledok sa dostavil. Pár dní som sledoval, že plážové kúpalisko sa prebúdza, videl som snehové delá a úpravu tratí. Dnes otvorenie areálu, ktorý nemá na Slovensku páru. Chválim a tlieskam, pán primátor.

Každé mesto, aj to najmenšie má vianočnú výzdobu. Každé väčšie mesto má trhy s vianočnými dobrotami, na Silvestra ohňostroj a kultúrny program. Žiadne mesto na Slovensku však nemá areál zimných športov v strede mesta, bez vstupného a bez obmedzení. Lyžovanie, korčuľovanie, sánkovanie alebo len tak zimná prechádzka v peknom prostredí. Tlieskam, nielen preto, že vzniklo, ale hlavne preto, že Ján Nosko rýchlo pochopil, čo robí mesto atraktívnym a čo poteší mnohých obyvateľov mesta. Teším sa z tohto pána primátora a znovu len zopakujem, toto sme tu od Novembra nemali.

Banskobystričania, prajem vám všetkým pekné a pokojné Vianoce, užite si ich v kruhu blízkych a priateľov. Vychutnajte si atmosféru nášho mesta, pohovorte s priateľmi, spomaľte krok a užívajte.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.