Pamätáte, Banskobystričania, na koniec roku 2013? Spomeniete si, ako sa občanom nášho kraja vysmievalo celé Slovensko? Určite áno, veď na suverénnu výhru Mariána Kotlebu vo voľbách predsedu BBSK nemôžete zabudnúť. Politické špičky, politológovia, novinári a iní, akože kompetentní sa z nás vysmievali. Akí sme nevzdelaní, pomätení a hlúpi. Ako sme len mohli zvoliť do čela regionálnej samosprávy človeka, ktorý má fašistické pozadie, ktorý len smiešne sľubuje a fakľové pochody v uniforme vymenil za volebnú kampaň po chudobných lokalitách nášho kraja. Tak tento, vtedy ešte učiteľ, resp. správca počítačovej siete, získal 71 397 hlasov, čím výrazne porazil svojho súpera Vladimíra Maňku. Ten strávil 2 týždne volebnej kampane vo vzdialenom Štrasburgu a aj preto nazbieral len 57 164 hlasov. Vtedy mnohí hľadali len lacné a rýchle vysvetlenie. Tvrdili, že všetko spôsobilo len neriešenie rómskej problematiky a že napokon, bol to len ojedinelý jav, ktorý vznikol niekde v srdci Slovenska a iných častí krajiny sa to vôbec netýka. Vôbec tomu nerozumeli, pretože už vtedy bolo neskoro. Niekedy je dobré zobrať si na pomoc prirodzené a zrozumiteľné príklady. Platí, že pohár je plný vody a nevyleje sa. Stačí však  kvapka a pohár je preliaty.

Už vtedy nešlo o Rómov a už vôbec nie o pomätení najmä mladých voličov. Málo z nich sa rozhodlo dať svoj hlas Kotlebovi len preto, že sa im páčila jeho uniforma, resp. milujú vojnový Slovenský štát a popierajú holokaust. Zjednodušovanie, to nám Slovákom vždy náramne pasuje, plávať po povrchu, odmietať zdĺhavé analýzy a už vôbec nemáme radi pravdu, ktorá lezie pod kožu. Voliči v roku 2013, ale hlavne voliči v roku 2016 volili Mariána Kotlebu hlavne preto, že pohár pretiekol a kvapky každý deň pribúdali. Pamätáte, ako často sa objavovali povzdychy – nemám koho voliť? Prečo asi? Ak by všetko fungovalo, ako má, keby sme neregistrovali jednu kauzu za druhou, keby politici chodili medzi ľudí a neorganizovali len estrády, keby fungovali súdy, Polícia, zdravotníctvo a školstvo, keby sme sa hlúpo nechválili rastom HDP, ktorý je však v absolútnej hodnote násobne nižší ako v krajinách na západ a sever od Slovenska, keby vláda neurazila seniorov nárastom dôchodkov o 1,90€, keby opozícia ponúkala riešenia, keby poslanci v parlamente nečumeli do smartfónov a nelúštili krížovky, keby nepribúdal počet policajtov rýchlejšie ako zdravotných sestier, keby…. A výsledok sa dostavil.

Ponaučenie? Zase všetci, len politici a vysokí štátni úradníci rozhodne nie, tí za to nemôžu. To extrémizmus a hnednutie Európy, ozýva sa z médií. Už neboli Rómovia hlavný dôvod, už pribudli imigranti, učitelia dejepisu, školy, cirkev, rodičia, médiá…. Mňa to uráža, vás nie?

S čím nás prekvapili politici po voľbách? Osvienčim, to nám treba, preto každý školák tam pôjde povinne. Tam im všetkým vychladnú hlavy, tam pochopia všetko to, čo ich nenaučili v škole. Čerstvý minister školstva podporne kýva hlavou. Výborne, extrémizmus máme vyriešený. Nezodpovedné a nemiestne. No a druhý návrh nenechal na seba dlho čakať. Podpredseda NRSR Martin Glvač prichádza s návrhom schváliť, aby voľby predsedu VÚC boli jednokolové, teda aby Kotleba nemal šancu. Vystrašená politická scéna v panike predkladá návrhy, ktoré len zakrývajú pokrivené videnia dnešných politikov. Ak sa to podarí, Kotlebových voličov to len naštartujete a ešte viac zmobilizujete. A stane sa nemožné, Marián Kotleba zvíťazí v prvom kole.

Poznám voličov nášho kraja, viem identifikovať regionálne rozdiely, mentalitu, ale aj národnostné správanie. Voľby do VÚC budú za 1,5 roka. Poraziť Mariána Kotlebu bude tvrdý oriešok. Opäť máme čas, opäť hľadáme taktiku a lacný trik, ako ho poraziť. Zatiaľ registrujem pár riešení, všetky sú však nedostatočné a neveštia nič dobrého. Delenie politických strán, spoliehanie sa na aktivistov a mimovládky, preceňovanie a podceňovanie jasných volebných indikátorov, to sa vynára takmer pravidelne. Vážení politici, poslanci všetkých úrovní, aktívna verejnosť, nepodliehajte ilúziám, je to škodlivé. V posledných voľbách bol v preferenčných hlasoch k výsledku Mariána Kotlebu (22 971) porovnateľný len Peter Pellegríni (29 246). Všetci ostatní boli o niekoľko tried slabší. Výsledky politických strán a terajšie preferencie nahovárajú, že rozhodnú rokovania a dohody politických strán SMER-SD (29,25), SaS (10,58), SNS (9,6) a OĽaNO (9,47). Juh kraja, ako som už naznačil, sa bude pravdepodobne správať, ako v minulosti. V prvom kole nepodporia župana, ktorý nebude ich kandidátom. Je to taktika, ktorá je prirodzená a nedá sa im vyčítať. V druhom kole, väčšinou, tak ako v minulosti, voliť nepôjdu. Vyhrať a poraziť Mariána Kotlebu môže len dobrý kandidát, najlepšie nezávislý s podporou politických strán a so silnou poslaneckou kandidátkou osobností z celého kraja. Príkladom, že sa to dá je Andrej Kiska a v Bystrici Ján Nosko. Takže, páni politici, zhoďte ružové a zašpinené okuliare a konečne premýšľajte.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.