Tento týždeň bol nielen o práci, ale trochu aj o zábave pri nej. Najmä keď som šiel na úrad v saku na bicykli. Podporil som tak vynikajúcu myšlienku, ktorú si po našom vzore postupne berú aj v iných mestách. Na Radnici sme v utorok privítali prezidenta a vo štvrtok sme nezabudli ani na pietu, keď sme si na námestí pripomenuli výročie konca vojny.

S prezidentom som sa stretol krátko po jeho zvolení

S Andrejom Kiskom som si po prvýkrát podal ruku ešte ako riaditeľ detskej nemocnice. Bol nás navštíviť po niekoľkých týždňoch vo funkcii. Už vtedy som mal možnosť sa s ním osobne porozprávať. Teraz sme spoločne diskutovali o tom ako nášmu mestu pomôcť. Rozprávali sme sa najmä o priemyselnom parku a jeho potenciáli, o školách a študentoch. Obaja sme sa zhodli, že študenti by mali vychádzať zo škôl pripravení pre potreby pracovného trhu, aby zostávali v regióne a neodchádzali do zahraničia. Zaujímal sa aj o eurofondy a som rád, že som ho mohol informovať, že sa nám podarilo za pomerne krátky čas dohnať ostatné samosprávy v pripravenosti na čerpanie peňazí v ďalšom programovom období. Jeho návšteva zavŕšila moje stretnutia s troma najvyššími ústavnými činiteľmi. Za posledné dva týždne som ako primátor rokoval s prezidentom, predsedom parlamentu, ako aj s premiérom.

kiska

Do práce som sa zviezol na bicyklidpnb3

Slovo zviezol som nenapísal náhodou. Keďže bývam neďaleko úradu a skoro celá cesta vedie dolu kopcom, tak som príliš do pedálov dupnúť nemusel. Bolo však zaujímavé sledovať reakcie ľudí, keď videli na bicykli chlapa v saku. Neviem, či ma spoznávali. V slnečných okuliaroch asi väčšina nie, ale aj tak mali zážitok. Priznám sa, čakal som, že to bude náročnejšie, ale bola to oveľa viac zábava. Dôležitejšie, ako môj pocit v saku na bicykli, je však myšlienka celého projektu. Ja by som chcel aj touto cestou poďakovať jeho autorke, pani Štulajterovej. Vymyslela skvelý projekt, ktorý už kopíruje viacero iných miest na Slovensku. Hlavná myšlienka je každému jasná. Viem, že to v začiatkoch pani Štulajterová nemala ľahké, ale teraz je myšlienka jej projektu každým rokom silnejšia. Som si istý, že v Banskej Bystrici sa nám všetkým bude onedlho bicyklovať bezpečnejšie a kvalitnejšie. V najbližšom čase chystáme verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu pre cyklotrasy, ktoré by mali spojiť všetky mestské časti s centrom mesta a prostredníctvom ktorých by sme dokázali vytvorili modernú a bezpečnú sieť mestských cyklotrás.

dpnb1

Vojna sa nesmie opakovať, nezabúdajme na to, ako sa máme dobre

Hovorí sa, že my ľudia sme večne nespokojní. Často myslíme na to, ako by nám mohlo byť lepšie. Že máme takmer všetko, nám napadne len vtedy, keď niečo dôležité, alebo niekoho blízkeho stratíme. Nedokážeme si uvedomovať silu prítomnosti a viac sa sústredíme na nezmyselné hádky o nepodstatné veci. Drvivá väčšina z nás už hrôzy vojny na svojej koži nezažila. Pozná ju len z televízora, novín, či rozprávania starých rodičov. Podceňujeme možnosť, že by sa niečo podobné mohlo zopakovať. To, čo sa stalo, si treba pripomínať, treba o tom hovoriť, treba to odsúdiť, ale hlavne treba, aby sme boli k sebe priateľskí, korektní a tolerantní. Toto beriem ako hlavný odkaz osláv ukončenia vojny, ktorý sme si vo štvrtok pripomenuli aj u nás.

snp

Príjemný zvyšok víkendu a veľa úsmevu v budúcom týždni vám prajem.

Autor blogu:

Ján Nosko

Komunikácia je pre mňa kľúčová a snažím sa využívať všetky formy rozhovoru s Banskobystričanmi. Blogovanie vnímam ako jeden z dobrých nástrojov informovania obyvateľov o tom, na čom pracujeme, čo sa podarilo a naopak.