Na utorňajšom zasadnutí MsZ v Banskej Bystrici sme s kolegami poslancami schválili návrh VZN, ktoré reguluje a výrazne obmedzuje používanie pyrotechniky na území mesta a stanovuje jasné pravidlá. S týmto riešením som prišiel nakoľko samospráva za posledné roky nemala možnosť zasiahnuť a regulovať používanie pyrotechnických výrobkov na svojom území. Veľa občanov sa sťažovalo na to, že ich hlasné výbuchy a svetelné efekty vyrušujú, alebo strašia. Trpeli hlavne malé deti, ale aj seniori a zvieratá. S pyrotechnikou sme sa v uliciach mesta, ale aj na sídliskách stretávali počas bežných dní, ale aj počas neskorých nočných hodín a sviatkov pokoja. Mamičky sa sťažovali, že ich deti sa budia na hlasné výbuchy zábavnej pyrotechniky, ktoré odpaľuje baviaca sa mládež. Majitelia domácich miláčikov, ktorí výbuchy znášajú veľmi ťažko, trpeli taktiež spolu s nimi.

Určite trvám na tom, že slušných a lojálnych občanov sme nijako neobmedzili. Snažili sme sa zasiahnuť voči prípadom, ktoré sme videli v praxi. Išlo o situácie, keď napríklad mládež hádzala petardy z balkónov, a tá vybuchovala nad hlavami prechádzajúcich občanov, alebo situácie, keď pyrotechniku hádzali ľuďom rovno pod nohy. Vadilo mi taktiež, že trpeli malé deti a zvieratá. Počet psíkov, ktorí vyplašení ušli svojim majiteľom zo záhrad, alebo počas venčenia v meste bol už neúnosný. VZN dáva možnosť tento stav  komplexne regulovať a zaviesť poriadok v meste a na sídliskách. Jeho podstatné časti sme prerokovali aj s Banským úradom, nakoľko táto problematika je veľmi špecifická.

Mestská polícia prijatím tohto mestského zákona dostáva možnosť zasiahnuť a udeliť pokutu pri jeho nedodržiavaní. VZN taktiež reguluje miesta, kde za žiadnych možností a okolností nie je možné používať pyrotechnické výrobky, a to v okruhu 200 metrov od nemocníc, kostolov, detských zariadení, domovov dôchodcov, škôl, liečební a cintorínov, krematória, karanténnych staníc a útulkov pre zvieratá. Pyrotechniku bude možné na území mesta používať len počas Silvestra, teda 31. 12. príslušného kalendárneho roka, v čase od 12.00 hod do 01.00 hod nasledujúceho dňa a 1. 1. v čase od 12.00 hod do 22.00 hod. Okrem tohto obdobia pyrotechniku môžu záujemcovia používať len v čase od 16.00 hod do 22.00 hod, aj to len v prípadoch, keď ide o významné podujatia v meste Banská Bystrica. Ohlasovacia povinnosť bude platiť pre každého a Mestský úrad v prípade, že túto akciu nepovolí, oznámi to žiadateľovi aj s odôvodnením.

Snáď si zvykneme rešpektovať zákony a budeme viac dbať na slušné správanie s ohľadom na iných. Ak sa tak stane, nebudeme v budúcnosti musieť tieto veci riešiť VZNkami.

Autor blogu:

Martin Turčan

Základom dobrej komunálnej politiky je byť informovaný o problémoch obyvateľov a obyvatelia informovaní o práci poslanca a vedenia mesta. Preto som sa rozhodol využiť okrem iných aj možnosť písať blogy a prenášať tak informácie k občanom... :-)