V nedeľu zverejnil na svojej oficiálnej facebookovej stránke Marian Kotleba verejnú výzvu svojmu najvážnejšiemu politickému súperovi v boji o post župana, Jánovi Lunterovi. Kotleba vo videu vyzýva Jána Luntera, ktorého označuje za „miláčika všetkých prieskumov a všetkých médií“, aby využil svoj vplyv a zariadil v médiách priestor, aby sa oni dvaja mohli stretnúť v spoločnej, živej televíznej diskusii na témy, ktoré zaujímajú nielen obyvateľov Banskobystrického kraja. Cieľom diskusie má byť podľa Kotlebu to, aby si ľudia urobili objektívny názor kto je kto. Na záver Marian Kotleba dodáva, že bude netrpezlivo čakať na Lunterovu reakciu na jeho výzvu.

Televízne debaty politických aktérov sú v demokracii prirodzenou súčasťou života každého jedného politika. Obzvlášť naberajú na význame počas volebnej kampane, kedy takáto debata môže dokonca rozhodnúť aj o víťazovi volieb. Platí to hlavne vtedy, keď sa voliči rozhodujú medzi dvoma silnými kandidátmi, ktorí buď kandidujú v čele svojej politickej strany alebo sa jedná o tzv. väčšinový volebný systém, to znamená, že ľudia nevolia strany, ale jednotlivé politické osobnosti. To je aj prípad súčasnej jednokolovej voľby predsedov samosprávnych krajov. Jednoducho povedané, novým županom sa stane ten, kto osloví najviac voličov a tí mu potom vo voľbách dajú svoj hlas. Vyhrá ten, kto bude mať najviac hlasov zo všetkých kandidátov, rozhodnúť tieto voľby tak môže aj jeden jediný hlas.

Ak nejaký politik doslova „zaboduje“ v divácky vysoko sledovanej TV debate, môže mu to vyhrať voľby. Ale platí to aj naopak.

Marian Kotleba sa zatiaľ žiadnej spoločnej diskusie kandidátov na post župana nezúčastnil.

Pravdepodobne čakal až na finále kampane, aby mohol s o to väčšou razanciou udrieť na svojho najsilnejšieho súpera. Ten čas práve nastal a tým súperom, sa aj vďaka prieskumom verejnej mienky a vzdaní sa kandidatúr Mičeva a Klusa, stal Ján Lunter.

Hoci podľa posledného prieskumu verejnej mienky Lunter vedie pred Kotlebom o cca 30 percent, ja si, súdiac podľa mojej osobnej skúsenosti myslím, že sily Kotlebu a Luntera sú viac menej vyrovnané. Moju domnienku potvrdzuje aj článok A. Bána v Denníku N, podľa ktorého má v kraji „Kotleba (a tiež tá jeho ĽSNS) veľkú až masívnu podporu.“

Marian Kotleba si je veľmi dobre vedomý faktu, že v tejto fáze kampane musí zabojovať o každý jeden voličský hlas a že Lunterovi nesmie darovať ani čo i len jediný hlas zatiaľ nerozhodnutého voliča.

Tieto voľby totiž nerozhodnú tzv. skalní voliči (tých hlasy už majú Lunter s Kotlebom vo volebnej urne). Tieto voľby budú o nerozhodnutých voličov. Dovolím si povedať, že ten z kandidátov na župana z dua Kotleba – Lunter, kto vo finále tejto kampane pritiahne sa svoju stranu viac zatiaľ nerozhodnutých voličov, vyhrá tieto voľby.

A ako na Kotlebu výzvu reagoval Ján Lunter a aké „zbrane“ použije Kotleba voči nemu si môžete prečítať na mojom novom blogu na sme.sk.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.