Banská Bystrica nie je veľmi veľké mesto a dalo by sa povedať, že tu každý každého pozná. So Stanislavom Mičevom som sa prvýkrát osobne stretla asi pred rokom na zasadnutí Rady školy, kam chodia moje deti. On si ma asi nepamätá a ja si pamätám akurát to, že sa sťažoval, že mladí historici nevedia po rusky, tak má problém koho vyslať do ruských archívov.

Druhýkrát som pána Mičeva zažila naživo koncom augusta minulého roka, keď sme sa aj s rodinou zúčastnili niekoľkodňového hudobného festivalu, ktorého spoluorganizátorom bolo Múzeum SNP. Na záver koncertu vždy vystúpil s príhovorom Stanislav Mičev. Hovoril o tom, ako fašizmus pomaly zahlcuje celý Banskobystrický kraj. Mňa osobne takáto zovšeobecňujúca rétorika uráža, chcela som vstať a povedať nahlas, že ani ja, ani môj muž a ani naše deti nie sme žiadni fašisti, len preto, že bývame v BB. Muž ma len držal za ruku a ukľudňoval, nech sa na to vykašlem… Na druhý deň sa zopakoval ten istý scenár.

A toto je možno prvá vec, ktorá mi na pánovi Mičevovi vadí. Áno, na fašizmus a ľudí, ktorí túto ideológiu otvorene zastávajú a propagujú treba nahlas, jasne a verejne poukazovať. Ale zároveň sa treba vyhnúť, podľa mňa, nebezpečnému zovšeobecňovaniu, ktoré sa aj v nadchádzajúcich voľbách môže obrátiť proti tým, ktorí nazývajú fašistom každého potencionálneho voliča M. Kotlebu. Mariana Kotlebu v župných voľbách v roku 2013 volilo presne 71 397 občanov. Vyplýva z toho, že v Banskobystrickom kraji je cca 70 tisíc fašistov? Podľa mňa nie. Okolo strany ĽS NS je možno zoskupené tzv. tvrdé jadro, ktoré sa vedome hlási k myšlienkam fašizmu. Ale väčšina z tých desiatok tisíc ľudí podľa mňa fašizmus považuje za neprijateľný. A presne tomu v súčasnosti prispôsobil svoju taktiku aj M.Kotleba: číslo 14 88 na šekoch, ktoré odovzdal sociálne slabým rodinám, považuje za náhodu a média obviňuje z konšpirácií. Čo je za tým? Odkaz pre skalných, že nič sa nezmenilo.

Svoju rétoriku v poslednom čase zmenil aj Stanislav Mičev. Súvisí to aj s jeho kandidatúrou v blížiacich sa voľbách županov. Sama som bola prekvapená, keď sa v úvode tlačovej besedy, kde oficiálne ohlásil svoju kandidatúru, ospravedlnil všetkým voličom Mariana Kotlebu z roku 2013, že nevideli inú alternatívu a boli nútení ho voliť. Stanislavovi Mičevovi a ľuďom z jeho volebného tímu konečne asi došlo, že silnou protifašistickou rétorikou Mariana Kotlebu jednoducho neporazia.

Podľa môjho názoru, je v súčasnosti práve Stanislav Mičev jedným z vážnych súperov Mariana Kotlebu, ale voľby sú ešte príliš ďaleko a už o tri mesiace môže byť všetko úplne inak. Lebo ako som už párkrát napísala, politika je ako vrtošivá milenka, ktorá je síce krásna, ale nevyspytateľná.

Ale ja už teraz viem, že Stanislav Mičev môj voličský hlas získať nemôže, lebo KSČ, lebo ŠtB, lebo Smer,…. Viac sa dočítate tu.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.