Správou dňa je pre nás, Banskobystričanov, určite informácia, že politická strana Smer-SD vyjadrila dnes oficiálne svoju podporu v novembrových voľbách na post župana občianskemu kandidátovi Jánovi Lunterovi. Priznám sa, že aj ja, ešte teraz tu informáciu rozdýchavam…

Lenže tento blog bude o inom, lebo som ho napísala už včera, len som ho nestihla uverejniť, ale aj tak má trochu súvis s dnešným konaním Smeru.

Tento týždeň zverejnila agentúra Focus výsledky prieskumu verejnej mienky, podľa ktorého by Ján Lunter so ziskom 21,8 % tesne porazil v novembrových župných voľbách Mariana Kotlebu, ktorý by získal 21,1 %. Tretí v poradí skončil Martin Klus so 14,4%, ďalší v poradí sa umiestnil Martin Juhaniak s 10,9 % a prvú päťku uzatvára Stanislav Mičev so ziskom 10,1 %. Zadávateľom prieskumu bol jeden z kandidátov, Martin Juhaniak.

Priznám sa, že keď Martin Juhaniak oznámil svoju kandidatúru na funkciu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, nevenovala som tejto informácii žiadnu pozornosť a dokonca mi robilo problém si zapamätať Juhaniakovo meno. Avšak, spozornela som vo chvíli, keď sa ma môj veľmi dobrý kamarát, ktorého považujem za jedného z najvzdelanejších ľudí, akých poznám, opýtal, že čo si myslím o Martinovi Junaniakovi ako kandidátovi na župana, lebo že jemu sa celkom pozdáva. Nevedela som, čo mám povedať, lebo jediné informácie, ktoré som o ňom mala boli, že je to vyštudovaný právnik, že pôsobil v Policajnom zbore ako vyšetrovateľ ekonomickej trestnej činnosti a že v súčasnosti je prednostom Mestského úradu v Brezne. Následne ma dosť prekvapila informácia, keď potom, dovtedy pre mňa nezaujímavý Juhaniak, získal v júnovom prieskume verejnej mienky 10,4 % a umiestnil sa na piatom mieste hneď za Mičevom s 12,9 percentami. Tento, minimálne pre mňa, prekvapujúci výsledok ma primäl občas zájsť na jeho facebookovú stránku a zistiť, ako sa tento mladý obyvateľ Brezna dopracoval, podľa mňa, k vcelku slušnému volebnému výsledku.

Juhaniakova kampaň na mňa pôsobí nenútene, je síce vidieť, že za ňou nestojí nejaká renomovaná reklamná agentúra, ale o to viac pôsobí autentickejšie. Martin Juhaniak, ako jediný z kandidátov, sa v rámci kampane prezentuje aj s manželkou a deťmi. Aj to môže na ľudí pôsobiť pozitívne, keď ich nechá nahliadnuť do svojho súkromia a vidia, že ho manželka v jeho aktivitách verejne podporuje.

Martin Juhaniak sa teší aj oficiálnej podpore zo strany primátora Brezna Tomáša Abela a v jeho prospech môže hovoriť aj fakt, že ako jediný z prvej štvorky vyzývateľov Mariana Kotlebu, pôsobí dlhší čas vo výkonnej funkcii priamo v samospráve, ale má aj skúsenosti s vedením súkromnej firmy, ktorú vlastní jeho rodina. Čo sa týka bilbordov, tak oproti napríklad Klusovi ich má poskromne, ale ja osobne ich evidujem. Juhaniak na facebooku taktiež neustále prezentuje rôzne projekty a aktivity, na ktorých sa v rámci mesta podieľa. Jedným dychom, ale musím pripomenúť fakt, že Juhaniakov podporovateľ,  primátor Brezna, Tomáš Abel je pravidelným hosťom v TV Hronka, ktorá je hlavným mediálym partnerom podnikateľky Karovej. Ak by sa v tejto súvislosti Martin Juhaniak, zaradil medzi plejádu kandidátov na župana (Klus, Kašper, Mičev), ktorá sa prezentuje na stránke Karovej Aliancie nezávislých, mohlo by mu to, podľa mňa,  len uškodiť.

V najnovšom prieskume sa Juhaniakovi podarilo predbehnúť jedného z favoritov na post župana Stanislava Mičeva, síce len o kúsok, ale predsa. Z hľadiska psychológie, v kampani veľmi dôležitý faktor. Zaujímavý je ale aj fakt, že zatiaľ čo Juhaniakovi preferencie za posledný mesiac jemne vzrástli, favoritom volieb Klusovi a Mičevovi naopak klesli. Klusovej kampani sa teraz venovať nebudem, treba si počkať na oficiálne rozuzlenie kauzy Klus vs Focus.

Pokiaľ ide o kampaň Stanislava Mičeva, tak v júni som z nej mala pocit,  akoby strácala dych. Zvrat nastal zrejme až po tom, čo Mičev svoju kampaň vložil na začiatku leta do rúk profesionálom a začal spolupracovať s Radovanom Cholevom (bývalý poradca neúspešného politika Radoslava Procházku). Avšak Mičev s Cholevom urobili podľa mňa jednu zásadnú chybu, pred ktorou ich mnohí varovali, postavili takmer celú kampaň na protifašistickej rétorike. Z toho množstva hákových krížov, aj keď prečiarknutých (čo občas z diaľky kvôli nevýraznej žltej farbe nie je ani vidno), ktorými zaplavili celý kraj, mi je nevoľno. A keď čítam heslo: Začnime s vysťahovaním korupcie, ktorým sa nám prihovára člen poslaneckého klubu SMER-SD Mičev, tak sa len pousmejem. Tiež si myslím, že Mičevovo prílišné „tlačenie na pílu“ ohľadom podpisu jeho memoranda, mu veľa fanúšikov neprinieslo.

Vo výsledkoch najnovšieho prieskumu voličských preferencií, som si všimla ešte jednu vec, ktorá skôr pobaví, a to, že všetci traja kandidáti na župana, teda Klus, Mičev a Kašper, ktorí nejakým spôsobom spolupracujú aktívnejšie s podnikateľkou Karovou zaznamenali za posledný mesiac pokles svojich voličských preferencií. Asi ide skôr o náhodu, než o nejaký seriózny politologický úkaz, lenže človek resp. kandidát nikdy nevie, takže byť na mieste ostatných kandidátov, tak radšej zbytočne s Karovou neriskujem… :o)

Rôzna je aj reakcia jednotlivých kandidátov na župana, ktorí sa ocitli v najnovšom prieskume na prvých priečkach. Ján Lunter a Martin Juhaniak výsledky tohto prieskumu prezentujú na svojich facebookoch prirodzene ako svoj úspech. Na sociálnych sieťach inak veľmi aktívny Martin Klus sa k prieskumu vyjadril až na druhý deň a rozhodne ho neoznačil za svoj úspech. Stanislav Mičev sa tvári, že daný prieskum neexistuje. Rovnaký postoj ako Mičev zaujal aj Karovej Priekopník, hoci o výsledkoch tohto prieskumu verejnej mienky informovali podrobne všetky relevantné celoslovenské aj regionálne média.

Pani podnikateľka Karová vo svojom najnovšom blogu vymenúva v súvislosti so župnými voľbami celú plejádu svojich obchodných partnerov, vrátane niekoľkých kandidátov na župana, ktorých uvádza ako súkromné osoby (Urbáni, Kašper, Greksa). Tu je na mieste otázka: Hovorí niečo spoločnosti BCF s.r.o. a jej konateľke Erike Karovej znenie zákona o ochrane osobných údajov? Aj toto zverejňovanie mien zákazníkov firmy BCF s.r.o. v predvolebnej kampani ma len utvrdilo vo fakte, že sme s manželom urobili dobre, keď sme pri výbere nového dodávateľa elektriny obišli Karovej spoločnosť BCF s.r.o.

A pani Karová zabudla vo svojom blogu spomenúť, že ju so Stanislavom Mičevom okrem dodávania elektriny spája ešte aj niečo iné, a to osoba pani Jany Orlickej. Jana Orlická nie je totiž len známa šanzónová speváčka, ale aj šéfka Mičevovej volebnej kampane na post župana. Karovej spoločnosť BCF je partnerom kultúrneho podujatia Burning garden, kde jednou z účinkujúcich je aj Jana Orlická a ktorého hlavným organizátorom je občianske združenie cult-E Európska kultúra. Toto občianske združenie sídli v Kynceľovej na rovnakej adrese ako umelecká agentúra patriaca Jane Orlickej. A dokonca ako jeden z kontaktov na toto občianske združenie je uvádzaná aj mailová adresa Jany Orlickej. Karovej BCF je tiež partnerom ďaľšieho kultúrneho podujatia Hradné Huky 2017, ktoré organizuje Orlickej agentúra a už spomínané občianske združenie cult-E Európska kultúra. Jana Orlická sa podieľa nielen na vedení Mičevovej kampane, ale taktiež v jej rámci aktívne vystupuje ako speváčka. Ako vidno, Karová so šéfkou Mičevovej kampane sú evidentne v kontakte.

Ak sa chcete dozvedieť o šéfke Mičevovej kampane viac, tak na priekopníku je s ňou rozhovor, ktorý s Janou Orlickou robil Karovej brat M. Pôbiš.

Inak Burning garden je jeden úžasný šanzónový festival, ktorý sa koná v magickom prostredí Záhrady Chavivy Reik v areáli Múzea SNP. Minulý rok bol festival dvojdňový a absolvovali sme ho obidva dni spolu s deťmi. Na koncert speváčky Andrey Zimányiovej v doprovode gitary Juraja Buriana spomíname dodnes.

Jediné, čo ma tam minulý rok rušilo, boli príhovory Stanislava Mičeva o tom, koľko je v tomto kraji fašistov. Dúfam, že v tomto predvolebnom čase sa tohtoročný festival zaobíde bez volebných príhovorov ktoréhokoľvek z kandidátov a bude patriť len a len šanzónu.

Ale späť k voľbám.

Dnešné oficiálne vyjadrenie podpory Smeru-SD pre Jána Luntera môže ešte vo volebnej kampani pekne zamiešať karty. Do Jána Luntera si už dnes stihli „kopnúť“ kvôli podpore Smeru-SD viacerí jeho súperi, na moje prekvapenie napríklad aj už spomínaný Martin Juhaniak. Asi si myslia, že si tak nazbierajú lacné politické body, ale opak môže byť pravdou. Rovnako tiež  rozuzlenie sporu Martina Klusa s agentúrou Focus, ktorú Klus obvinil z údajnej manipulácie výsledkov prieskumu verejnej mienky, môže od základov zatriasť so samotnou Klusovou politickou existenciou.

Už teraz to podľa mňa vo volebnej kampani v Banskobystrickom kraji len tak vrie a to ešte ani Marian Kotleba oficiálne neoznámil, či vôbec bude kandidovať. Inak môj osobný tip je, že určite bude. On jednak nie je ten typ, čo sa vzdá bez boja a pri dobre zvolenej stratégii kampane ešte môže celkom slušne vytrápiť pred voľbami svojich politických súperov.

Jedno je však isté, v Banskej Bystrici nás čaká taká predvolebná jeseň, na ktorú budeme ešte všetci dlho spomínať… Ešte že nekandidujem :o)

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.