Keď som si minulý štvrtok ráno prečítala na internete správu, že politická strana Smer sa v ten deň chystá v Banskej Bystrici oficiálne vyjadriť vo voľbách na post nášho župana svoju podporu Jánovi Lunterovi, nevedela som, čo si o tom mám myslieť. Čakala som, ako na novovzniknutú situáciu zareaguje samotný kandidát. Ten, na moje prekvapenie, podporu Smeru vo voľbách následne prijal.

A potom to začalo…

Informácia, že Smer v župných voľbách v Banskej Bystrici podporí práve Jána Luntera sa stala správou dňa. V diskusiách na sociálnych sieťach, v diskusiách pod článkami v novinách, no jednoducho všade to vrelo a táto téma rezonovala nielen medzi voličmi v Banskobystrickom kraji.

Zaskočení touto správou boli nielen voliči, ale aj samotní kandidáti na post župana. Martin Klus vyhlásil, že aj napriek vzniknutej situácii bude ďalej pokračovať v kampani. Stanislav Mičev sa teraz vyhlásil ze jediného naozaj nezávislého kandidáta bez podpory politických strán. Ivan Saktor pripomenul svoju negatívnu skúsenosť s podporou politických strán ešte z obdobia, kedy sa stal primátorom Banskej Bystrice. Martin Juhaniak zase na svojom facebooku pripomenul v tejto súvislosti pridelenie 1 a pol miliónovej dotácie firme Jána Luntera. Mimochodom, ohľadom Martina Juhaniaka sa ku mne dostala veľmi zaujímavá a pre mňa úplne nová informácia uverejnená v komentári známeho novinára Andreja Bána, ktorý vyšiel v najnovšom vydaní časopisu .týždeň. Andrej Bán vo svojom článku označuje Martina Juhaniaka za „človeka Smeru“. Výskum verejnej mienky, podľa výsledkov ktorého sa strana Smer rozhodla podporiť Jána Luntera, dal vypracovať práve Martin Juhaniak. Bán o ňom ďalej píše: „…ako médium poslúžil (Juhaniak) dobre: strana Smer tak už dva týždne pred ich zverejnením vedela výsledky prieskumu a mohla sa podľa nich zariadiť.“ Naznačuje snáď Bán prepojenie Juhaniaka na Smer? Ak vie Andrej Bán viac, ako my voliči, mohol by nám v tejto súvislosti vo svojich článkoch prezradiť viac. Mňa osobne by to veľmi zaujímalo. A samozrejme nesmiem zabudnúť spomenúť reakciu môjho suseda Igora Kašpera. Ten, v súvislosti s vyjadrenou podporou Smeru pre Luntera, zverejnil na svojom facebooku fotku, teda presnejšie fotomontáž, na ktorej je Ján Lunter so smejúcim sa Róbertom Ficom v pozadí …

Všimli ste si, ako sa teraz takmer všetci kandidáti na župana až podozrivo dištancujú od strany Smer-SD? Prečo asi …

Čo k tomu dodať? Ide do tuhého, držte si klobúky, kampaň práve začína.

Zaujíma Vás, prečo sa Smer tak poponáhľal s vyjadrením podpory pre Jána Luntera?

Mal Ján Lunter aj inú možnosť ako podporu Smeru prijať?

Ako ovplyvní podpora Smeru Lunterovu volebnú kampaň?

Odpoveď na všetky tieto otázky a aj to, či si myslím, že Ján Lunter môže s podporou strany Smer vo voľbách vyhrať, poprípade poraziť, stále ešte nekandidujúceho Mariana Kotlebu, sa dočítate v mojom novom blogu na sme.sk

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.