Minulý týždeň sa v Banskej Bystrici uskutočnil diskusný večer Miachala Havrana s tromi kandidátmi na post banskobystrického župana Martinom Klusom, Stanislavom Mičevom a Jánom Lunterom.

Aj podľa názvu sa jednalo o kabaret a diskusia tak prebiehala v takom polovážnom – polovtipnom tóne. Tak keď Stanislav Mičev zrazu vyhlásil, že pripravuje akési memorandum o spolupráci jednotlivých kandidátov na župana, nevedela som, či žartuje alebo nie. Nakoniec sa ukázalo, že to žart nebol ani náhodou.

Takže, aby sme si to zhrnuli:

V pondelok 15. mája večer Mičev, len tak medzi rečou, oznámi, že pripravuje akési memorandum. V utorok 16. mája text Memoranda zverejní a v sobotu 20.mája tam chce mať podpisy všetkých 7 kandidátov na župana. Ďalej je jeho predstava taká, že do 31.8. budú viesť všetci individuálnu volebnú kampaň a v termíne od 4. do 9.9. sa vyberie ten jediný najperspektívnejší kandidát, ktorý bude mať tú česť poraziť vo voľbách Mariána Kotlebu. A ešte som zabudla na akúsi memorandovú prísahu všetkých kandidátov, že kampaň sa bude viesť čestne.

Keď som si dôkladne prečítala úplné znenenie Mičevovho Memoranda o vzájomnej podpore, ako znie jeho oficiálny názov, musela som si položiť otázku, či si Mičev skutočne myslel, že mu to niekto naozaj podpíše, teda okrem Klusa, ktorý Mičeva v diskusii familiárne nazýva Stankom.

Samozrejme, že Mičev dostal svorne košom od všetkých spolukandidátov, výnimkou bol snáď len Martin Klusa, ktorý sa podpisu až tak nebránil.

Ja osobne považujem tzv. Mičevovo memorandum za veľmi nebezpečný politický experiment, ktorý deformuje slobodnú politickú súťaž a oháňa sa pritom jediným argumentom: Lebo Kotleba.

Ja, ako volič, chápem zmienené memorandum ako nástroj, ktorý vylučuje z procesu voľby toho hlavného a najdôležitejšieho, a to voliča.

Ja, ako volič, chcem mať právo sa vo voľbách slobodne rozhodnúť pre kandidáta, s ktorým sa najviac stotožňujem a ktorého považujem za najlepšieho.

A nechcem, aby ma niekto tlačil do voľby: Buď Kotleba alebo „vyvolený“, teda ten, koho mi vyberie niekto iný.

Mimochodom, ak aj v septembri dôjde k procesu výberu toho najperspektívnejšieho kandidáta, ktorý má poraziť súčasného župana, nebude to vôbec jednoduchý proces.

Bude treba nájsť odpovede na tieto otázky:

Koľko prieskumov verejnej mienky bude urobených, aby ich výsledky čo najviac odzrkadľovali realitu? Dva, tri, štyri prieskumy? Bude ich robiť jedna agentúra alebo kvôli objektivite viacero? Kto prieskumy verejnej mienky zaplatí? Rozrátajú sa náklady na prieskumy rovnomerne medzi jednotlivých kandidátov? Čo ak percentuálne výsledky dvoch alebo dokonca troch kandidátov budú tesné? Hodia si potom tí dvaja resp. traja kockou a ten čo hodí najvyššie číslo pôjde ďalej do boja?

Dokonca si myslím, že Mičevova taktika postaviť proti Marianovi Kotlebovi jedného, umelo vybratého, kandidáta môže byť v konečnom dôsledku kontraproduktívna a naopak môže dopomôcť ku Kotlebovmu opätovnému víťazstvu. Prečo si to myslím, si môžete prečítať tu.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.