Sumár toho, čo ma v poslednom období zaujalo v komunálnej aj v celoslovenskej politike, v kultúre a nielen to…  

Obdobie posledných dní som strávil prípravou na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici, ktoré bude v utorok. Hlavne čo sa týka dotácií prideľovaných mestskými komisiami je čo doháňať. Viacero neúspešných žiadateľov sa cíti (podľa mňa oprávnene) ukrivdených a pri rozdeľovaní dotácií sa nepostupovalo spravodlivo a na základe dohodnutých kritérií. Určite k tomu na zastupiteľstve vystúpim.

prehravac-v-nr-sr
Ak by mi bolo v kancelárii poslankyne NR SR smutno, môžem si pustiť kazety alebo využiť fax.

Možno niektorí vedia, možno niektorí nie, od apríla som nastúpil ako asistent poslankyne NR SR Viery Dubačovej, mojej kolegyne z klubu nezávislých poslancov Banskobystrická alternatíva. Aj po desiatich mesiacoch som si nezvykol na niektoré veci. Že kancelária poslanca NR SR je vybavená muzeálnymi kusmi techniky, že počítač v kancelárii nemá nainštalovaný ani Windows Movie Maker, že ak chcete nainštalovať niečo naviac potrebujete povolenie technického oddelenia, že kancelária NR SR blokuje kopec normálnych internetových stránok (napr. stránky bánk alebo zahraničné spravodajské portály). Úplnou čerešničkou je samotná budova NR SR, kde sa vraciate do 90. rokov. Pravidelným stravovaním v parlamentnom bufete (nie, ceny už dávno nie sú dotované) si koledujete o žlčníkový záchvat, ponuka zrejme odráža dopyt starých poslaneckých kádrov (parížsky šalát, ruské vajce, vyprážaný rezeň, párky, guláš).

Tento týždeň sme najviac riešili zrušenie dvojkolovej voľby v župných voľbách a zjednotenie volieb do obecných samospráv a VÚCky. Hlavným argumentom bolo šetrenie prostriedkov. Aby bolo jasné bavíme sa o úspore 3,5 milióna eur. Osobne mi príde divné šetriť na jedinej forme priamej demokracie. Však hlavne nech občana neobťažujeme voľbami a on nech sa neobťažuje študovaním volebných programov, nech proste zvolí podľa straníckej značky, koho mu nadiktujeme… A keď si predstavím koľko sa uleje pri stavbe bratislavského obchvatu v hodnote 1,9 miliardy eur, tak tá úspora vyznieva už úplne smiešne.

Už nehovoriac, že z politologického hľadiska je jednokolová voľba starostov a županov v podmienkach multistraníckeho systému (aký je na Slovensku) úplná hlúposť. Bude to produkovať kohabitácie, teda situácie, kedy je primátor/župan inej straníckej farby ako zastupiteľstvo. To vidíme dnes v BBSK, kedy sa župan Kotleba so zastupiteľstvom navzájom blokujú. Ak meniť volebný systém, tak sa mala radšej zrušiť voľba primátorov a županov úplne, tak ako je to v ČR a volilo by si ich zastupiteľstvo.

Čoraz viac púta moju pozornosť poslanec NR SR Milan Mazurek. Do povedomia sa dostal tým, že v roku 2015 pokrikoval na antiislamskom pochode po nejakej arabskej rodine. Potom upútal svojimi manažérskymi schopnosťami vo svojom eshope, kde pristupoval ku zákazníkom ako pravý Slovák z jednej zábavnej relácie. Vyzuť sa z toho chcel tým, že komentáre písal jeho otec, ak je to pravda, aspoň máme vysvetlenie na jeho doterajšie správanie. Preslávil sa aj facebookovými komentármi o tom, že holokaust sú lži a rozprávka pre deti. Nielenže je odborník na históriu, ale aj na výklad koránu a islamu.

A svoju nenávisť voči multikulti a islamu prejavil naozaj originálne, zašiel si do tureckej nonstopky v Bratislave. Je to dôkaz pokrytectva týchto chlapcov, ktorí majú ústa plné kresťanstva a morálky. Problémom je, že tú vyžadujú najmä od druhých, nie od seba.

Paradoxne však pri tomto najmladšom poslancovi NR SR cítim skôr ľútosť, lebo ak to jemu a chlapcom z ĽS NS nevyjde a bude sa musieť vrátiť z lavíc parlamentu do normálneho života, neviem, či nájde tak dobre platenú prácu. A ono sa dá veľmi ľahko za štyri roky navyknúť na 3,5-tisícový príjem, o to ťažšie sa bude potom vracať k platu bežného smrteľníka. A s lízingami za luxusné BMV o to ťažšie.

Z hudobnej sféry ma potešili nominácie na Radio Head Awards pre Katku Málikovú. Nový album Pustvopol, ktorý nahrala s partiou výborných hudobníkov prináša originalitu, ktorá tu ešte nebola. V Banskej Bystrici sa môžeme tešiť na ich koncert 18. februára, treba prísť. A dovtedy za ňu zahlasujte v Rádiohlavách, možnosť máte do 14. februára.

https://www.youtube.com/watch?v=pFLzJdc9auY

Katka Máliková je z horehronskej obce Polomka, ktorá sa začína dostávať do povedomia šikovnými ľuďmi, nielen tragédiami a mafiánskymi vraždami. Peter Málik, brat Katky Málikovej, mal nedávno rozhovor v časopise .týždeň. Mediálne zarezonovalo aj zoskupenie Rusín Čendeš Orchestra v relácii Zem spieva, kde hrá na husliach ďalší Polomčan Andrej Turčin. Ten hrá aj s Katkou, aj v zoskupení Slovak Tango. No proste všetci sú poprepájaní 🙂

Autor foto: Peter Fehér
Autor foto: Peter Fehér

Reláciu Zem spieva som spomínal aj v mojom minulom blogu, kde som vyslovil tušenie, že FS Urpínu sa bude dariť a teda darilo sa. 🙂 V priamom prenose som reláciu nevidel, čo je aj dobre, lebo mi prišla trochu rozťahaná a možnosť posunúť niektoré pasáže v online archíve padla vhod. Chcelo by to viac hudby a tanca na úkor „kecania“. Folklóru bolo v sobotu dosť, už piatykrát som sa zúčastnil Krojovanej zábavy na Zbojskej. Prvýkrát v kompletnom polomskom kroji vďaka mojim kolegom z Banskobystrickej alternatívy, ktorí mi ku 30. narodeninám darovali krásne chološne.

Autor blogu:

Matej Bučko

Občiansky aktivista, politológ, so záujmom o komunálnu politiku a jej témy. Začínal som ako regionálny novinár, ktorý sa venoval témam efektívneho hospodárenia samospráv. Poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2014-2018. Momentálne pracujem pre stranu SPOLU, ktorej som členom.