bbonline.sk-blogPísať svoj blog na regionálne témy môže na BBonline.sk aj vy. Stačí sa zaregistrovať, vyplniť svoj profil a pridať prvý blog. V nasledujúcich riadkoch vám prinesieme jednoduchý návod, ako na to.

1. Prečítajte si kódex

Publikovanie blogov na našom portáli je bezplatné, rovnako tak nie je ani honorované. Získavate ním ale priestor publikovať svoje názory na regionálne témy priamo v regióne. Trváme však na dodržiavaní základnej slušnosti a etiky. Blogy môžete publikovať len pod vlastným menom. Úplný kódex nájdete tu…

2. Registrácia

Odkaz na registráciu nájdete priamo na podstránke bbonline.sk/blog alebo po kliknutí sem. Najrýchlejšie sa môžete zaregistrovať využitím prepojenia s vašim facebookom cez príslušné tlačítko a následné potvrdenie na stránke facebooku alebo môžete vykonať registráciu priamo na našom portáli. V druhom prípade vám príde potvrdzovací e-mail, bez ktorého nie je možné registráciu dokončiť. Môže sa stať, že sa ocitne medzi tzv. Spam poštou s ohľadom na fakt, že sa jedná o automaticky generovanú správu.

3. Prihlásenie

Vitajte v jednoduchej administrácii na systéme WordPress. Po prihlásení sa vám zobrazí Nástenka a na nej panel s úvodnými informáciami, kde môžete občas nájsť aktuálne tipy a rady, alebo upozornenia na technické nedostatky na ktorých odstránení pracujeme.

V ľavom menu sa môžete prekliknúť do kolónky blog, kde na úvod môžete vidieť príspevky aj iných blogerov (ktoré ale nemôžete upravovať) a následne už len svoje príspevky. Navrchu tejto stránky nás bude zaujímať políčko pridať blog.

Treťou časťou menu je položka Profil ku ktorej sa čoskoro dostaneme.

Odhlásenie zo systému vykonáte vpravo hore.

4. Povinné vyplnenie profilu

V kolónke Profil si vyplníte svoje celé meno a rovnako v štandardnom tvare meno a priezvisko určíte zobrazovať meno aj v riadku „Pre návštevníkov zobrazovať meno“.

Nižšie v profile je potrebné vyplniť kolónku O sebe – životopis, kde napíšete svoje jednoduché predstavenie. Ideálne na maximálne 5-6 viet. Toto predstavenie sa bude zobrazovať pod každým vašim článkom a zároveň na stránke s výpisom vašich blogov – verejnej autorskej stránke.

Súčasťou podmienok je aj publikovanie svojej osobnej fotografie, ktorou čiastočne overujeme vašu totožnosť. Pokiaľ prechádzate do nášho blogu cez facebook, fotografia vám prechádza automaticky, ak si ju chcete zmeniť alebo nahrať manuálne, využijete na to nahrávanie cez položku Avatar – obrázok.

Upozornenie: V prípade nesplnenia podmienok – profil pod celým menom, aspoň stručné vyplnenie profilu a umiestnenie fotografie k profilu, bude váš blog a užívateľské konto vymazané. Najskôr vás ale prostredníctvom e-mailu upozorníme, aby ste tieto nedostatky čo najskôr napravili.

5. Poďme na to!

Tlačítko Pridať blog v časti Blog sme si už všimli vyššie, teraz ho môžete bez obáv otvoriť. Svoje blogy môžete písať vo vizuálnom editore alebo v textovom html editore, pre jednoduchosť formátovania odporúčame ten vizuálny, ktorý sa nápadne podobá na klasický word.

  • Do horného riadku (Sem vložte nadpis), logicky napíšete nadpis – titulok svojho príspevku. Do hlavného poľa nižšie vkladáte samotný text.
  • Pracujete s editorom podobným klasickému wordu. Hneď na úvod odporúčame kliknúť v tejto ponuke na možnosť „Zapnúť panel nástrojov“ (klávesová skratka Alt+Shift+Z).
  • Pokiaľ vkladáte do systému text napísaný vopred vo worde, vkladajte ho cez tlačítko s písmenom T – „Vložiť ako text“. Ostatné formátovanie funguje štandardne a najlepšie si ho vyskúšate na nečisto. V prípade potreby využitia výraznejších podnadpisov využite z rozbaľovacieho menu „Paragraf“ možnosti nadpis2 alebo nadpis3.
  • Svoj blog si priebežne ukladajte tlačidlom „Uložiť koncept“ v pravom paneli Publikovať. Získate tým istotu, že v prípade prekliknutia a zatvorenia okna neprídete o už pripravený text. Od písania blogu zároveň môžete po uložení konceptu kedykoľvek odísť a vrátiť sa aj o niekoľko dní. Koncept je neverejný a prístupný len vám. Keď ste rozhodnutí svoj blog vypustiť do sveta, stačí potvrdiť modré tlačidlo Publikovať.

6. Nezabudnite na obrázok!

Keď už máme napísaný a naformátovaný text blogu, môžeme samotný text doplniť fotkami alebo vizualizáciou či grafom v podobe obrázka. Najskôr ale musíme myslieť na takzvaný prezentačný obrázok.

  • Každý blog musí mať nahraný prezentačný obrázok. Ide o fotografiu/obrázok, ktoré sa zobrazujú jednak všetkým čitateľom pri náhľade článku na titulke a blogovej podstránke, ale zároveň tiež pri zdieľaní na sociálnch sieťach. Prezentačný obrázok nahráte cez rovnomenný boxík vpravo „Nastaviť prezentačný obrázok“.
  • Po rozkliknutí sa vám otvorí okno kam nahráte takúto fotografiu, ktorá by mala byť spravidla orientovaná na šírku, jej rozmery by nemali prekročiť tisíc pixelov na šírku i výšku a jej rozmer by s ohľadom na požiadavky sociálnych sietí i nášho webu nemal byť cez 250 kb. Čo je výrazne menej než fotografie z fotoaparátov či mobilov a preto je potrebné ich manuálne zmenšenie pred nahratím na web. Ak na to nevyužívate žiadny program, môžete na zmenšenie použiť napríklad online nástroj. Ak si neviete rady, pošlite nám fotky, ktoré chcete do blogu vložiť na blog@bbonline.sk, ale rovnako by celková veľkosť mailu nemala prekročiť 10 až 15 Mb. Následne fotografie doplníme my.
  • Pri vkladaní fotografií do obsahu postupujeme podobne, no využijeme na to tlačítko Pridať súbor nachádzajúce sa nad editorom obsahu. Pri nahrávaní fotografie (platia rovnaké pravidlá o veľkosti) postupujeme rovnako s tým, že vždy pracujeme pri jednom nahrávaní len s jednou fotografiou.
    • Zvolený súbor (s veľkosťou do 250 kB, ideálne 150 kB) nahráte na web, po načítaní vám zostáva v okne označený a otvárajú sa vám možnosti vpravo.
    • V kolónke Nastavenia zobrazenia príloh vyberieme možnosť zarovnania – vľavo alebo vpravo znamená, že text bude obrázok obtekať a ten sa bude zobrazovať zarovnaný na ľavej alebo pravej strane stĺpca.
    • Obrázok vám vždy vloží tam, kde ste naposledy nechali umiestnený kurzor.
    • V Nastavení zobrazenia príloh neriešite položku odkaz na a zaujíma nás už len veľkosť súboru, ktorá je štandarne ako „Stredný“, čo je rozmer vyhovujúci umiestneniu obrázka do odstavca s obtekaním.
    • V prípade, že chcete umiestniť širší alebo inak väčší obrázok napríklad pod odstavec, zvoľte možnosť zarovnania na stred a veľkosť obrázka „Veľký“.
    • Svoj výber potvrďte kliknutím na tlačidlo Vložiť do príspevku.

Do obsahu môžete nahrávať len vlastné fotografie, fotografie, na ktorých využitie máte súhlas alebo bezplatné fotografie s licenciou Creative Commons, ktoré nájdete na Wikipedii alebo fotografie z niektorej z bezplatných fotobánk. V prípade stiahnutia ľubovoľnej fotografie z Google alebo z iného webu sa môžete dopustiť zneužitia cudzieho duševného vlastníctva. Aj preto pravidelne jednolitvé blogy kontrolujeme. Pokiaľ si nie ste istí, alebo potrebujete k vášmu blogu priradiť neutrálny obrázok napríklad nášho námestia, napíšte nám na blog@bbonline.sk.

Upozorňujeme, že pre správneho blogera nie je príznačná prehnaná aktivita publikovania a mimoriadne dlhé blogy. Rovnako tak dbajte na dodržiavanie správneho formátovania vašich príspevkov. Je nutné dodržiavať kódex blogera. Pri blogoch nie je možné vypnúť diskusiu. Administrátori budú samozrejme na vaše príspevky dohliadať. V prípade otázok píšte na blog@bbonline.sk.

Autor blogu:

BBonline.sk

Som admin. Som ten, kto keď sa naštve, tak celý portál vypne. Som ten, bez ktorého by sa ani písmeno na tomto portáli nepohlo. Som, kto som, ale hlavné je, že BBonline.sk čítate a preto som ja aj moji kolegovia tým, čím sme. Sme, kto sme, ale podstatou tejto podstaty je, že BBonline.sk má admina, ktorý občas tiež napíše voľajaké tie technické informácie.