Keď som v júni zverejnila informáciu, že pani podnikateľka Erika Karová podala trestné oznámenie ohľadom môjho blogu: „Sledujeme politickú samovraždu Igora Kašpera v priamom prenose“, kde som okrem iného upozornila na jej kontroverznú podnikateľskú minulosť, reagovala pani Karová taktiež blogom.

Pani Karová v ňom najprv hodnotí a zároveň spochybňuje úroveň môjho vzdelania dosiahnutého na prestížnej Karlovej univerzite v Prahe a na univerzite v Španielsku. Ja ľudí nehodnotím podľa ich dosiahnutého vzdelania. Ja ľudí hodnotím podľa toho, či sú slušní a čestní k ostatným. Ale v prípade pani Karovej by som urobila výnimku a aj takto verejne ju požiadala o to, že predtým, než začne hodnotiť úroveň vzdelania iných ľudí, aby napísala niečo o svojom vlastnom vzdelaní, keďže, ako sama píše, sa chystá uchádzať o post poslanca v krajskom zastupiteľstve.

A teraz by som sa venovala podnikateľskej minulosti pani Eriky Karovej, ktorá o sebe tvrdí, že si vždy ctila zákony, a to aj v podnikaní.

V roku 2009, podľa článku v Zdravotníckych novinách, mladá, vtedy 27- ročná, banskobystrická podnikateľka a konateľka spoločnosti BCF s.r.o. Erika Karová kúpila Všeobecnú nemocnicu s poliklinikou vo Veľkom Krtíši za 100 eur vrátanie DPH. Áno, milí čitatelia, Erika Karová kúpila nemocnicu za iba sto eur. Pritom majetok nemocnice sa odhadoval na sumu 6, 64 milióna eur. Novým predsedom správnej rady nemocnice sa nestal nik iný, ako manžel podnikateľky Eriky Karovej Ján Kara. Len šťastnou zhodou okolností nebol tento „predaj“ dokonaný, pretože príslušný Katastrálny úrad pre nedostatky v zmluve prerušil konanie o návrhu na vklad. Medzitým sa už celým prípadom začala zaoberať polícia a začalo sa vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného trestného činu podvodu. Advokát zastupujúci legitímnu správnu radu nemocnice sa o zmluve, ktorú uzavrela Karová s riaditeľom nemocnice vyjadril, že „je evidentne protizákonná a účelová a jej naplnením by došlo k likvidácií poskytovania zdravotnej starostlivosti vo veľkokrtíšskej nemocnici.“ Advokát ďalej uviedol, že: „ Je vážne podozrenie, že došlo k podvodu prostredníctvom zločineckej organizácie.“ Navyše, podľa slov advokáta, nemocnica by predajom spoločnosti BCF s.r.o., prišla o takmer 2 milióny eur, ktoré získala z eurofondov na svoju obnovu. Musela by ich totiž vrátiť.

Pani Erika Karová sa na verejnosti prezentuje ako tá, čo má srdce na dlani. Mňa by zaujímalo, čo mala na dlani pani Karová vtedy, keď podpisovala už spomínanú kúpno – predajnú zmluvu na 100 eur, ktorá by podľa viacerých ohrozila poskytovanie zdravotnej starostlivosti v chudobnom Veľkom Krtíši.

Riaditeľ nemocnice, ktorý ju predal Karovej za sto eur, bol následne odsúdený najskôr na desať rokov nepodmienečne, neskôr mu súd trest zmiernil na 5 rokov.

Otázky pre pani podnikateľku Eriku Karovú:

Pani Karová, vyšetrovala Vás alebo Vášho manžela Jána Karu v súvislosti s predajom nemocnice vo Veľkom Krtíši polícia?

Pani Karová, boli ste Vy alebo Váš manžel Ján Kara obvinený z trestného činu podvodu v súvislosti s predajom nemocnice vo Veľkom Krtíši?

Toľko aspoň čiastočne k podnikateľskej minulosti pani Eriky Karovej a jej manžela Jána Karu. A teraz poďme na politiku.

Erika Karová nedávno ohlásila, že zrejme vstúpi do politiky. Pani Karová si ako budúca politička musí uvedomiť, že ak sa raz rozhodne vstúpiť na tenký ľad politiky, voliči a občania tohto štátu a kraja majú plné právo, ba povinnosť sa zaujímať o minulosť jej a jej najbližších ľudí. Karová sa totiž vo volebnej kampani bude uchádzať o dôveru nás voličov, pretože, ak by bola zvolená, bude spolurozhodovať o správe majetku nás všetkých. A my voliči máme právo sa pýtať: Je Erika Karová ten pravý človek na to, aby rozhodoval o našich peniazoch?

Erika Karová pred župnými voľbami spolupracuje s dvomi kandidátmi na župana, a to s Martinom Klusom a s Igorom Kašperom. Martin Klus a Erika Karová sú dlhoroční priatelia, kandidovali spolu už v roku 2014 do Mestského zastupiteľstva v rámci Aliancie nezávislých a tiež s heslom: Prvé mesto bez vplyvu politických strán. Martin Klus bol zvolený za mestského poslanca, Erika Karová zvolená nebola.

Martin Klus a Erika Karová aktívne spolupracujú nielen v rámci Aliancie nezávislých, ale aj v rámci Banskobystrického okrášľovacieho spolku (BBOS), ktorý Klus spoluzakladal a v ktorom sa stále angažuje. (Inak v Banskej Bystrici fungujú dva okrášľovacie spolky. Jeden sa volá Banskobystrický spolok okrášľovací a ochranný (BBSOO) a nadväzuje na myšlienku a odkaz pôvodného Ochranného a okrášľovacieho spolku, ktorý vznikol už v roku 1927. Nevedno, prečo Klus a Javorčíková zakladali ďalší spolok a nenadviazali spoluprácu s už existujúcim spolkom, ktorý je tiež aktívny v skrášľovaní mesta)

V súčasnosti Banskobystrický okrášľovací spolok vedie Klusova bývalá žiačka Diana Javorčíková. Diana Javorčíková nemá k politike tiež ďaleko, v roku 2010 kandidovala, ešte pod dievčenským menom Vigašová do Mestského zastupiteľstva za koalíciu SDKÚ-DS, SaS, KDS, zvolená nebola. V súkromí je Javorčíková blízka priateľka podnikateľky Karovej a tiež, aspoň na facebooku, podporuje kandidatúru Martina Klusa na post župana. Diana Javorčíková spolupracuje s Erikou Karovou aj v rámci Komunitného centra na Fončorde, ktoré Javorčíková vedie. V tejto súvislosti bude zaujímavé sledovať, kto sa objaví na kandidátke, s ktorou Karová bude kandidovať do krajského zastupiteľstva. Ale určite si bude vyberať ľudí, ktorým verí a ktorí budú loajálni nielen ku nej, ale aj ku Klusovi a Kašperovi, ktorých vo voľbách podporuje. Všetci kandidáti, ktorí sa objavia na kandidátke na čele s Karovou sa musia pripraviť na to, že ich meno sa už navždy bude v politike spájať s Erikou Karovou a budú tiež čeliť nepríjemným otázkam voličov týkajúcich sa podnikateľských aktivít Eriky Karovej a jej manžela Jána Karu.

Klus a Kašper majú okrem spolupráce s podnikateľkou Karovou spoločnú ešte jednu vec. A to kritiku ich protikandidáta Jána Luntera. Igor Kašper ho kritizuje priamo, nahnevalo ho totiž, že v prieskume verejnej mienky, ho Lunter výrazne predbehol. Klus Luntera nekritizuje priamo, ale kritizujú ho SaSkári, teda členovia alebo ľudia, čo majú blízko k politickej strane Sloboda a solidarita (SaS). Člen SaS Juraj Droppa nedávno uverejnil blog, v ktorom kritizoval program Jána Luntera. Mimochodom, Juraj Droppa je tiež priateľom podnikateľky Karovej a jej dcéra navštevuje jeho súkromnú Základnú školu U Filipa. (Keď sa po zverejnení môjho blogu, kde som označila konanie pani Karovej za zastrašovanie mojej osoby ako blogera, rozprúdila  okolo tejto témy na facebooku debata, Juraj Droppa sa v nej, ako inak, postavil na stranu svojej kamarátky Eriky Karovej.) Nedávno členka tímu Jána Luntera upozornila Martina Klusa, že SaSkári z Banskobystrického kraja zdieľajú na facebooku kritický článok o Jánovi Lunterovi, ktorý sa nezakladal na pravde a ktorého autormi boli údajne ľudia blízki Kotlebovej ĽSNS.

Martin Klus sa nedávno vzdal riadenia a členstva v Aliancii nezávislých a vedenie odovzdal do rúk svojej dlhoročnej kamarátky Eriky Karovej. Tá nelenila a Alianciu nezávislých chytila pevne do svojich rúk. Aliancia už sídli na rovnakej adrese ako Karovej spoločnosť BCF s.r.o. a na internetovej stránke Aliancie sa už prezentujú dokonca traja kandidáti na župana: Klus, Kašper a Mičev.

Podľa mňa, si všetci traja touto spoluprácou s Erikou Karovou pod sebou pília vo voľbách konár.

Viac sa dozviete v mojom novom blogu na sme.sk

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.