Včera sme sa dozvedeli oficiálne výsledky volieb do vyšších územných celkov. Smer-SD vo voľbách doslova pohorel a naopak víťazne z nich vyšla súčasná opozícia.

A ako dopadli voľby v našom kraji? Ján Lunter so ziskom 48,54 % voličských hlasov suverénne porazil súčasného župana Mariana Kotlebu, ktorý vo voľbách oslovil 23,25 % voličov. Pripomeniem len, že voličská účasť v týchto voľbách bola, aj vzhľadom na minulé voľby, pomerne vysoká a dosiahla v našom kraji 40,3 %.

Najsilnejší tím?

Ján Lunter je teda bezpochyby víťazom týchto volieb, podľa mňa tu však máme jedno veľké ALE. Ján Lunter mal svoju volebnú kampaň postavenú aj na hesle Najlepší plán, najsilnejší tím“. Krátko pred voľbami Ján Lunter na svojom facebooku napísal: „Župan bez zastupiteľstva je ako generál bez vojska. Preto nekandidujem sám, ale spoločne so silným tímom nezávislých kandidátov na poslancov. (…) Prosím krúžkujte našich kandidátov vo svojom okrese: s ich podporou budem náš plán realizovať oveľa účinnejšie.“

Lunterov tím ľudí, ktorí pod „značkou“ Lunter kandidovali do zastupiteľstva BBSK tvorilo 27 osobností z 11 okresov Banskobystrického kraja.

Na moje veľké prekvapenie sa len 5 ľudí z Lunterovho tímu prebojovalo úspešne do finále a stanú sa z nich krajskí poslanci: Ondrej Lunter a Viera Dubačová za okres Banská Bystrica, Stanislav Horník za okres Detva, Daniel Struhár za okres Brezno a Mikuláš Pál za okres Banská Štiavnica. Dokonca aj zo 4 silných kandidátov, ktorí sa dlhodobo objavovali spolu s Jánom Lunterom na známom bilboarde s heslom „Dobrý plán, silný tím, lepší kraj“ uspel len jeden človek – primátor Hriňovej Stanislav Horník, ktorý zároveň obhajoval poslanecká mandát aj z tohto volebného obdobia. Na druhej strane ma však neprekvapili výsledky v Brezne, kde primátor tohto mesta Tomáš Abel spolu s kandidátom na župana Martinom Juhaniakom doslova prevalcovali konkurenciu, a tam napríklad operná speváčka Andrea Kirschová, či študent gymnázia Jerguš Ridzoň z Lunterovho tímu voči nim nemali žiadnu šancu.

Prečo to v Banskej Bystrici nevyšlo?

Najväčším sklamaním pre lunterovcov však musí byť ich domovská Banská Bystrica. Tu lunterovci postavili 6 kandidátov a uspeli len dvaja: syn Jána Luntera – Ondrej a širokej verejnosti, aj z vysokej politiky, známa Viera Dubačová. Prihliadnuc na vysoký volebný zisk Jána Luntera (takmer 50 %), ja osobne by som za úspech považovala zisk aspoň 4 poslaneckých mandátov pre Lunterov tím za okres Banská Bystrica v krajskom zastupiteľstve. (Len pripomeniem, že vo volebnom obvode Banská Bystrica sme volili 8 poslancov.)

Prečo to Lunterovým kandidátom v Banskej Bystrici nevyšlo?

1.V prvom rade treba povedať, že získať v týchto voľbách mandát poslanca nebolo vôbec jednoduché a podľa mňa na jeden post poslanca pripadali až traja relevantní kandidáti, teda osobnosti, na verejnosti pomerne známe s potenciálom vysokého volebného zisku.

2. Mnohí relevantní kandidáti na poslancov nenechali nič na náhodu a kampane boli vedené na profesionálnej úrovni a stáli kandidátov nemalé finančné prostriedky (bilboardy, letáky, inzercia v novinách, platené príspevky na facebooku, atď.)

3.Smer-SD. Podľa mňa najlepšiu kampaň na poslancov mali práve kandidáti za Smer-SD a aj sa to odzrkadlilo na ich volebných výsledkoch, keď získali tri poslanecké mandáty. Fotili sa v altánku v Mestskom parku, všetci na fotkách pôsobili nenútene, prirodzene. Do kampane si zvolili sympatické heslo „Dobrá zostava pre kraj.“ Strategicky veľmi dobre umiestnili svoje  bilboardy pri SC Europa, zároveň neboli všetci 8 na jednom bilboarde, ale boli vo dvojiciach, čo bolo pre voliča oveľa prehľadnejšie. Viacerí z nich nenechali nič na náhodu a ešte kampaňovali aj sami za seba napr. D. Karas, J. Gajdošík. Ľubomírovi Motyčkovi ku zvoleniu pomohlo aj to, že pravidelne bloguje a dáva tým občanom najavo, že vie, čo sa v kraji deje a má na veci svoj názor. Jakubovi Gajdošíkovi zase výrazne pomohol aj fakt, že je viceprimátorom mesta.

Keď to zhrniem, tak dobre odvedená kampaň znamenala pre Smer-SD zisk hneď 3 poslancov.

4. Na krajských poslancov v Banskej Bystrici kandidovali aj dvaja kandidáti na župana: Igor Kašper a Marian Kotleba a ich volebná kampaň na post župana, bola teda zároveň aj ich kampaňou na post krajského poslanca. Výsledkom bolo, že dvaja neúspešní kandidáti na župana obsadili hneď dve poslanecké stoličky z ôsmych. (Marian Kotleba zvažuje, že by sa nakoniec vzdal mandátu krajského poslanca. Podľa počtu získaných voličských hlasov, by na jeho miesto v krajskom zastupiteľstve mala nastúpiť Katarína Belicová z Lunterovho tímu.)

5. Viceprimátori Jakub Gajdošík a Martin Turčan pomerne úspešne obstáli v tvrdej konkurencii kandidátov na krajských poslancov. Je to zároveň dobrá správa pre primátora mesta Jána Noska, lebo to znamená, že ľudia sú s výsledkami práce súčasného vedenia mesta spokojní.

6. Štyria kandidáti na krajských poslancov z Lunterovho tímu – Viera Dubačová, Matej Bučko, Milan Lichý a Ľudmila Priehodová – sú zároveň mestskými poslancami za Banskobystrickú alternatívu (BBA) v Mestskom zastupiteľstve. A práve Banskobystrická alternatíva sa stala počas volebnej kampane terčom viacerých kritických vyjadrení, niektoré z nich zaznievali opakovane a vo viacerých médiách. Výraz „deštrukčná suita“ dokonca bývalý primátor Banskej Bystrice a kandidát na župana Ivan Saktor použil na označenie členov BBA počas televíznej debaty, ktorú sledovali tisíce ľudí. Myslím si, že členovia BBA sa mali ostro a jasne ohradiť proti takýmto invektívam používaným na ich adresu. (Blog člena Lunterovho tímu J. Bakšu, ako odpoveď na blog Ivana Saktora nebol dostatočnou reakciou). Myslím si, že aj tieto kritické vyjadrenia na adresu M. Bučka, V. Dubačovej, M. Lichého a Ľ. Priehodovej mohli spôsobiť úbytok ich voličských hlasov, ktoré im potom chýbali na zvolenie.

7. V kampani Jána Luntera sa neustále hovorilo o „tíme“, ale podľa mňa ku koncu kampane, už mali jednotliví kandidáti na poslancov vystúpiť z Lunterovho tieňa a ísť viacej sami za seba. Dobre nepôsobil ani bilboard, kde boli všetci šiesti kandidáti naraz, teda iba ich hlavy. Napríklad ich volebné čísla boli príliš malé, z diaľky akoby neviditeľné atď. Viem, že asi tu zohrávali veľkú úlohu aj financie, ale Smer-SD to urobil lepšie, keď na jeden bilboard nedal všetkých 8 kandidátov, ale rozdelil ich po dvojiciach. Bolo to jasné, prehľadné a aj z väčšej diaľky jasne identifikovateľné, kto je kto. Mne osobne chýbala aj spoločná fotka 6 lunterových kandidátov, na ktorej by pôsobili ako tím, aj tu mal Smer-SD v kampani navrch.

Myslím si, že už cca dva týždne pred voľbami mali jednotliví kandidáti z Lunterovho tímu zahájiť individuálnu kampaň, trebárs kontaktnú v teréne, kde by prezentovali hlavne seba a svoju víziu rozvoja kraja. Voliča by potešil aj odpočet ich poslaneckej práce vo forme, trebárs, blogu, atď. Aspoň ku mne, ako voličovi, sa nič také nedostalo.

Najsmutnejšie je, že M. Lichý, Matej Bučko a Katarína Belicová, dokonca ako prvý náhradník, so svojimi volebnými ziskami zostali tesne pred bránami krajského zastupiteľstva.

Možno tento blog na prvý pohľad vyznieva ako čistá kritika Lunterovej kampane. Ale je to skôr môj pohľad voliča na kampaň, ktorá už prebehla a zároveň aj zamyslenie nad tým, prečo Ján Lunter nebude mať v tomto zastupiteľstve viac „svojich“ ľudí. Ja osobne som volila všetkých štyroch členov BBA a je mi ľúto, že sa do zastupiteľstva prebojovala len V. Dubačová. Všetkých štyroch totiž považujem za slušných a čestných ľudí. Obzvlášť ľúto mi je Mateja Bučka, ktorý by si skutočne zaslúžil byť krajským poslancom, a nielen preto, že celú Lunterovu kampaň si doslova odmakal od úplného začiatku, ale hlavne preto, lebo aj ako mestský poslanec odviedol a odvádza kus dobrej práce. Matej Bučko bude veľmi chýbať v krajskom zastupiteľstve hlavne Ondrejovi Lunterovi, ktorí spolu počas kampane tvorili nerozlučný tandem. Matej Bučko má totiž už skúsenosti s reálnym pôsobením v politike a všetkých novozvolených poslancov za okres Banská Bystrica pozná osobne a vie, čo od nich možno v zastupiteľstve čakať.

Na záver len toľko:

Ján Lunter má za sebou dlhú a náročnú kampaň, ktorá mu v závere priniesla svoje ovocie v podobe jasného víťazstva.

Avšak toto víťazstvo je len začiatkom ešte dlhšej a náročnejšej cesty, ktorá Jána Luntera ako župana čaká.

Prvou veľkou výzvou, ktorej bude musieť Ján Lunter čeliť je zloženie zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja, ktoré je naozaj pestré: 22 nezávislých poslancov (z toho zatiaľ len 5 lunterovcov), 15 poslancov za SMER-SD, 4 poslanci za SaS, OľaNO, NOVA, KDH, OKS, 5 poslancov za SMK, 1 poslanec za SNS, 1 poslanec za MOST-HÍD a Marian Kotleba (zatiaľ).

U koľkých poslancov nájde Ján Lunter podporu sa možno presvedčíme už na prvom zastupiteľstve, ktoré sa zíde v novom zložení už o necelý mesiac. Uvidíme, čo jednotliví poslanci povedia napr. na Lunterovu predstavu o tom, aby jeho syn Ondrej, novozvolený poslanec, pôsobil na Úrade BBSK na poste vicežupana.

Až čas ukáže, či Ján Lunter bude generálom bez vojska. Ja osobne by som mu priala, aby to tak nebolo.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.