Krátko po oslavách SNP som si na jednom z banskobystrických informačných portálov, ktorý my doma voláme smeroviny.sk, prečítala článok o tom, ako opoziční politici zneuctili pamiatku SNP, lebo si dovolili v čase konania osláv povstania zorganizovať pokojné zhromaždenie občanov tohto mesta proti narastajúcej korupcii v tomto štáte. Autor tohto článku pán Miroslav Toman, obvinil mňa a stovky ďaľších slušných Banskobystričanov, ktorí sme sa na tomto zhromaždení zúčastnili, z neúcty k piete k bojovníkom SNP.

Oslavy SNP 2015 Banska Bystrica - Slovenske narodne povstanie| REGIONAL MEDIA, s.r.o.Tvrdenia pána Tomana sa hlboko dotkli nielen mňa, ale aj mnohých ďalších poctivých občanov tohto mesta. Sme presvedčení, že pán Toman sa mýli a veci nevidí v súvislostiach.

Poslanec Ľubomír Galko zhromaždenie otvoril slovami, s ktorými sa dá len súhlasiť: “SNP bolo povstaním proti nacizmu, tyranii a chamtivosti. Ozývali sa hlasy, aby sme protesty proti zlodejom v politike preložili na iný deň a pondelok 29. augusta nechali len pietnym spomienkam.Rozhodli sme sa inak. Nechceme, aby SNP bolo len akousi povinnou jazdou pre skorumpovaných politikov, aby sa ukázali verejnosti v dobrom svetle. Chceme, aby to bola udalosť, ktorá napĺňa naše národné dejiny pozitívnymi hodnotami, o ktoré sa dá oprieť aj v dnešných zápasoch so zlodejmi v politike.”

V pondelok doobeda som bola aj ja s rodinou na oslavách SNP. Neverila som vlastným očiam, keď som zbadala prichádzať vysmiateho Pavla Pašku. Áno, toho Pavla Pašku, ktorý pred dvoma rokmi odstúpil z postu predsedu NR SR potom, čo proti nemu protestovali v uliciach tisícky ľudí kvôli podozreniam z tunelovania slovenského zdravotníctva prostredníctvom predražených nákupov v nemocniciach.

Následne okolo nás prechádzal sám Róbert Fico, ktorý si aj naďalej spokojne býva v luxusnom bytovom komplexe Bonaparte, ktorý bol pravdepodobne postavený z peňazí nás, daňových poplatníkov.

V prvom rade pred tribúnou som potom videla sedieť bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý sa do histórie zapísal ako 1. prezident, ktorý porušil ústavné právo občana a to v prípade nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, hoci ten bol riadne zvolený parlamentom.

Vedľa neho sedel súčasný predseda NR SR Andrej Danko, ktorý aj napriek protestom opozície pripravuje také obmedzenia slobody prejavu v parlamente, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Mečiar, spomeňme aspoň niekoľkotisícové pokuty pre “neposlušných” (opozičných) poslancov.

Na oslavách SNP som videla mnoho čestných a slušných ľudí a politikov, ale aj tých predstaviteľov vládnej moci, ktorým hodnoty, za ktoré sa bojovalo v SNP nič nehovoria. Oni totiž pri spravovaní tejto krajiny povýšili svoje záujmy a záujmy im blízkych oligarchov nad potreby a záujmy obyčajných ľudí. Práve oni sú zodpovední za to, že v spoločnosti narastá pocit frustrácie z existujúcich spoločenských pomerov (beztrestné rozkrádanie verejných zdrojov, atď) a narastá túžba po radikálnej zmene pomerov v krajine, s čím ide ruka v ruke aj nárast popularity extrémistických hnutí.

Pýtame sa, kto v skutočnosti zneuctil oslavy SNP? My, občania tohto štátu,mesta, ktorí sme pokojným a slušným spôsobom vyjadrili svoj nesúhlas s bezbrehým rozkrádaním nášho štátu alebo tí, čo tento štát už niekoľko rokov surovo drancujú a perzekuujú každého, kto sa im vzoprie, ovplyvňujú nezávislosť prokuratúry, polície,  atď, čím vlastne popierajú hodnoty, za ktoré sa v SNP bojovalo? Odpoveď je, myslím, jasná.

Naše pokojné zhromaždenie proti korupcii v tomto štáte sa uskutočnilo aj napriek nevôli predstaviteľov mesta Banská Bystrica. Primátor Ján Nosko, ktorý sa v médiách prezentuje ako nezávislý, nás najprv vyhnal z Námestia SNP a aby toho nebolo málo, na poslednú chvíľu posunul začiatok zhromaždenia o hodinu. Že vraj, aby sme neboli v jednom zvukopriestore so speváčkou Celeste Buckingham. Mal pravdu. Slovenská národná hymna spievaná občanmi tohto mesta, aj na počesť obetiam SNP, by mohla rušiť speváčku pri spievaní jej popových hitov.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.