Túto otázku som si už položila viackrát, hlavne v súvislosti s jeho kandidatúrou na post banskobystrického župana.

Koncom marca usporiadala Aliancia stredoškolákov diskusiu o extrémizme a boli na ňu pozvaní kandidáti na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Veľmi som sa na diskusiu tešila, lebo som chcela vidieť pokope a naživo všetkých kandidátov. Hlavne som ale bola zvedavá na ich vzájomnú komunikáciu a ich prejav vo vzájomnej interakcii. Lebo jedna vec je o politikoch čítať a druhá vidieť ich naživo diskutovať a poprípade sa ich opýtať na názor na veci, ktoré vás zaujímajú. Preto som bola dosť sklamaná, že tam chýbal Martin Klus. Ospravedlnil sa kvôli svojim povinnostiam v Národnej rade (rokovalo sa vtedy zrovna o zrušení Mečiarových amnestií).

Keďže sa celkom zaujímam o dianie okolo nadchádzajúcich volieb županov, nedalo sa nevšimnúť si príliš častú neprítomnosť Martina Klusa v našom kraji. Martin Klus to v rozhovore pre Denník N, ktorý tiež mimochodom robil na diaľku, vysvetlil tým, že predsa kvôli kampani nemôže zanedbávať svoje povinnosti poslanca NR SR.

A tu si myslím, že je najslabšie miesto Klusovej kampane – častá neprítomnosť v našom kraji, ktorá sa nedá nahradiť tou virtuálnou na sociálnych sieťach. Voliči musia vidieť, že kandidát tu skutočne žije a nechodí do kraja len na návštevu.

Ostatní kandidáti minimálne deklarujú, že svojej kampani obetujú všetok svoj čas a aj tak robia, stačí si pozrieť ich facebookové stránky.

Martin Klus má oproti ostatným kandidátom jednu nespornú výhodu a tou sú peniaze na kampaň. Lunter a Mičev si ako nezávislí kandidáti, podľa vlastných slov, platia kampaň z vlastných vreciek. Martin Klus, ako stranícky kandidát SaS a OĽaNO, má pravdepodobne gro financií na kampaň zo straníckych pokladní. Počet bilbordov s jeho tvárou svedčí o tom, že na kampani rozhodne nešetria.

Ale tu si treba opäť uvedomiť, že ani bilbordy, ani platené články v novinách kampaň nevyhrajú.

Lebo osobný kontakt s voličom je na nezaplatenie a práve ten môže rozhodnúť o výhre či porážke jednotlivých kandidátov.

Viac si môžete prečítať na mojom novom blogu na sme.sk

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.