V Banskej Bystrici nastala pomerne kuriózna situácia. Dvaja poslaneckí kolegovia z toho istého poslaneckého klubu v Mestskom zastupiteľstve sa rozhodli kandidovať (jeden teda zatiaľ neoficiálne) na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Konkrétne sa jedná o poslancov Igora Kašpera a Stanislava Mičeva. Ešte kurióznejšie na celej veci je to, že pritom obaja svorne vyhlasujú, že kandidujú resp. budú kandidovať ako nezávislí, hoci ich domovským klubom v Mestskom zastupiteľstve nie je Klub nezávislých poslancov, ale klub zložený z politických strán Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS, s jasnou mocenskou prevahou strany Smer-SD.

Igor Kašper aj Stanislav Mičev sa na nás v komunálnych voľbách v roku 2014 usmievali z bilbordov s logom strany Smer-SD, ktoré pred voľbami zaplavili celú Banskú Bystricu. Obidvaja páni boli vo voľbách úspešní a ako nominanti strany Smer sa dostali do Mestského zastupiteľstva, kde sa následne stali členmi poslaneckého klubu Smeru a jeho členmi sú dodnes. Ich hlasovania v Mestskom zastupiteľstve sú v plnej zhode s hlasovaním ostatných členov strany Smer, čo jasne dokazuje ich lojalitu k strane Smer-SD.

Ak sa pýtate, prečo sa obaja páni na verejnosti nepriznávajú k svojej domovskej strane, tak je to preto, lebo obaja sú si vedomí pomaly, ale isto klesajúcich preferencií strany Smer a tiež narastajúcej averzie ľudí voči tejto strane. Toto negatívne vnímanie Smeru zo strany ľudí sa automaticky v praxi prenáša aj na jej politických kandidátov. A z tohto majú páni poslanci oprávnenú obavu. Preto zvolili taktiku, že radšej byť verejnosťou vnímaný ako nezávislý než ako smerák. Ako nezávislí majú totiž šancu získať vo voľbách hlasy aj ne-Smer voličov. Túto taktiku zvolil aj súčasný primátor Ján Nosko, keď v primátorských voľbách kandidoval ako „nezávislý“, ale s podporou Smeru a nakoniec aj vyhral. Treba však pre úplnosť dodať, že on vo voľbách nemal silného súpera. Ale aj tak sa mu podarilo získať vo voľbách hlasy nielen voličov Smeru, ale aj voličov, ktorí by straníckeho kandidáta za Smer inak nevolili. Z tejto konkrétnej skúsenosti vychádzajú podľa mňa aj Kašper s Mičevom. Uvidíme, či im to vyjde…

Na záver ešte jedna „pikoška“ od dobre informovaného zdroja na Mestskom úrade: na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva by mal Karol Konárik ml., ako zástupca strany SNS, údajne oficiálne opustiť spoločný poslanecký klub so Smerom … Že by ďalší nádejný kandidát na župana?

Ak chcete vedieť viac, kliknite si na môj blog na sme.sk.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.