Vždy, keď si myslím, že ma už môj sused a zároveň kandidát na župana Igor Kašper nemôže ničím prekvapiť, tak zase doslova vyvedie niečo, čo predčí všetko predtým. V stredu Igor Kašper „hviezdil“ v diskusi, na ktorej vôbec nemal byť a minulý týždeň Kašper kampaňoval na mieste, kde by som to vôbec nečakala a kde sa to vonkoncom nehodí.

Prípad prvý: Kampaň v kostole

Minulý týždeň vo štvrtok ma pozvala kamarátka na literárno – hudobný večer spojený s koncertom speváčky Simy Martausovej, ktorý sa konal v drevenom kostole v Hronseku. Obe sme sa na našu dámsku jazdu celkom tešili, jednak, že si oddýchneme na chvíľu od detí a zároveň sa v kľude kultúrne vyžijeme. Plány nám hatilo akurát len rodičovské združenie našich detí, ktoré sa konalo hodinu a pol pred začiatkom koncertu. Z rodička sme sa teda vypýtali skorej, ale aj tak sme do Hronseku dorazili na poslednú chvíľu. Inak, ja som sa tešila, že si vyvetrám hlavu aj od politiky, lebo vtedy akurát kulminovali politické hry kandidátov ohľadom okrúhleho stola a už som tam strácala pointu. Preto som zostala nemilo prekvapená, keď v stánku pred kostolom, ležali na stole vedľa letákov s programom kultúrneho večera aj volebné letáky kandidáta na župana Igora Kašpera. Keď som ich zbadala, len som prevrátila očami a začala som šípiť, že to asi nebude od Kašpera dnes všetko. Ako vždy som mala pravdu. Keď som vstúpila do kostola, zbadala som, ako napravo od oltára sedí na VIP miestach vyobliekaný Igor Kašper s manželkou a vedľa sedel starosta Hronseku Miroslav Ostrihoň. Na opačnej strane, na ľavo od oltára sedel primátor Banskej Bystrice Ján Nosko s manželkou a tiež spolu s ním náš viceprimátor Jakub Gajdošík s manželkou. Čakala som, čo bude.

O chvíľu nás moderátorka večera oficiálne privítala a zároveň nás poprosila, keďže sa kultúrny večer konal v kostole, aby sme dodržali ako diváci pietu a zdržali sa akýchkoľvek nemiestnych prejavov. Vzápätí moderátorka začala vítať a predstavovať prítomných VIP hostí. Igora Kašpera predstavila ako mestského poslanca a zároveň dodala, že je kandidátom na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Keď som to počula, som myslela, že odpadnem, ešte že som sedela. Keby sme neboli v kostole a vedela by som pískať, tak hádam aj zapískam. Potom predstavila starostu Hronseku a tiež uviedla, že je kandidátom na poslanca krajského zastupiteľstva.

Potom sucho predstavila Jána Noska a viceprimátora Jakuba Gajdošíka neprivítala vôbec, pritom viceprimátor je významnejšia pozícia ako radový mestský poslanec, ktorým je Kašper. Čoho sme teda boli svedkami v evanjelickom kostole v Hronseku? Ničoho iného iba predvolebnej kampane, ktorá v kostole nemá, čo robiť. Plnú zodpovednosť za toto faux paux nesú podľa mňa organizátori spomínaného kultúrneho podujatia. Som presvedčená, že prítomná pani farárka, ktorá dala organizátorom súhlas s konaním koncertu, ani len netušila, ako sa celá situácia vyvŕbi, inak by podľa mňa bola zasiahla. Moderátorka na jednej strane vyzve divákov, aby dodržali v kostole pietu a na druhej strane nás divákov zaťahuje do predvolebnej kampane.

A to chcem ešte zdôrazniť fakt, že všetci diváci si na spomínaný kultúrny večer normálne kúpili lístky. Vnímate tú absurdnosť? Idete na kultúrne podujatie, zaplatíte si za kultúrny zážitok a niekto Vás tam, aj napriek Vašej vôli otravuje politickou kampaňou.

A teraz ďalšie súvislosti: Starosta Hronseku, kde sa podujatie konalo a kde sa lístky naň dali kúpiť aj na Obecnom úrade, kandiduje v tíme Igora Kašpera. Mimochodom viceprimátor Jakub Gajdošík, ktorého moderátorka ani len oficiálne neprivítala, kandiduje tiež do krajského zastupiteľstva a je priamou konkurenciou Igora Kašpera a starostu Hronseka. Aj preto sa asi účasť viceprimátora obišla bez povšimnutia moderátorky večera.

Takže asi tak.

Po tejto skúsenosti mám pocit, že niektorým politickým kandidátom nie je nič sväté.

Prípad druhý: Debata v Záhrade

V stredu sa odohrala v Centre nezávislej kultúry Záhrada v Banskej Bystrici debata piatich kandidátov na župana, samozrejme bez Mariana Kotlebu

Na diskusiu som pôvodne chcela ísť osobne, ale manžel mal pracovné povinnosti, tak som musela ostať doma pri deťoch a sledovala som ju online a z tepla domova. Po skončení diskusie, keď som si zložila z uší slúchadlá, som sa zmohla len na dve slová: Celé zle!

Diskusiu organizovala občianska iniciatíva Nie v našom meste v rámci kampane Spolu je nás viac, ktorá má za cieľ vyzvať občanov nášho kraja, aby volili v župných voľbách kandidátov bez extrémistického a fašistického pozadia. Moderátorkou večera bola Csilla Droppová.

Prvým prekvapením bola pre mňa účasť Igora Kašpera na tejto diskusii, pretože podľa oficiálnych informácií organizátorov, sa debaty mali zúčastniť len štyria percentuálne najúspešnejší kandidáti a medzi nich Kašper určite nepatrí, keďže v posledných prieskumoch skončil vždy na poslednom mieste. A práve Kašper bol ten, čo počas celej debaty kritizoval Jána Luntera a prilieval olej do ohňa.

Na začiatku moderátorka rozdala diskutérom náhodne lístočky s číslami, podľa ktorých mali dostať v diskusii slovo. Vraj kvôli objektivite. Objektivitu som však už potom hľadala počas diskusie márne. Len pre dokreslenie „objektivity“, také detaily: Stanislav Mičev a moderátorka Csilla Droppová mali na seba rovnaké tričká s logom iniciatívy Spolu je nás viac, ktorá celú diskusiu organizovala. Martin Klus zase moderátorku oslovoval pekne zdrobnene Csillka. Mičev si tiež s moderátorkou tykal. S Lunterom a Juhaniakom si Droppová vykala.

Mičev, Klus a Kašper potom brali Luntera doslova útokom. Mala som pocit, akoby sa tí traja, z ktorých jeden tam ani nemal byť, dohodli, že to tomu Lunterovi teraz „nandajú“. Mičev s Klusom opakovane naznačovali, že keby aj Lunter bol býval podpísal Memorandum, tak by avizovaná jednota kandidátov Kotlebu odradila natoľko, že by nekandidoval. Toto je podľa mňa úplne scestný argument. Marian Kotleba si je plne vedomý svojej podpory, ktorú má v kraji a oznámenie svojej kandidatúry naťahoval cielene, kandidátov naschvál držal v napätí.

Potom nastúpil na scénu Kašper a snažil sa spochybniť relevantnosť podpory rôznych strán pre Jána Luntera. Potom dokonca vytiahol na Luntera jeho rozhovor v jednej z českých televízií a naznačil, že Lunter nedrží svoje slovo.

Moderátorka položila podľa nej, nie zákernú otázku ohľadom podpory Smeru pre Luntera. Pri tejto otázke sa Droppová dosť rozohnila a dala Jánovi Lunterovi podrobný návod, ako mal odmietnuť túto podporu. Lunter prijatie podpory od Smeru odôvodnil potrebou hlasov voličov Smeru na porazenie Mariana Kotlebu a následne upozornil na spoluprácu Mičeva a Kašpera so Smerom.

Čakala som, že rovnako ako moderátorka „grilovala“ Luntera ohľadom Smeru, pogriluje v tejto súvislosti aj Mičeva s Kašperom. Ale nič také sa nestalo. Ale práve oni dvaja sa na nás usmievali z bilbordov strany Smer v roku 2014. Alebo sa mohla opýtať pána Kašpera, prečo sa od Smeru dištancoval až pol roka po ohlásení svojej kandidatúry a nie napríklad hneď po prepuknutí kauzy Bašternák. Pána Mičeva sa mohla napríklad opýtať, či vidí ako člen poslaneckého klubu Smer-SD súvislosť medzi korupčnými kauzami Smeru a nástupom extrémizmu na Slovensku.

Vtipné bolo, keď kandidát s podporou 2,8 percent, Kašper povedal Lunterovi ako kandidátovi s 21 percentnou podporou, že nie je pre neho najvhodnejší kandidát. Luntera Kašperova kritika určite ešte teraz mrzí :o)

Potom už len nasledovali otázky divákov. Mňa ešte zaujala tá, keď sa niekto opýtal, že kto z prítomných kandidátov by pred voľbami odmietol podporu Smeru. Ruky zdvihol Klus, Juhaniak a Kašper. Akurát, že Kašperovi to ako jedinému  neverím.

Mimochodom, Martin Juhaniak so svojim stoickým kľudom počas celej debaty naznačoval, že politické šarvátky prítomných kandidátov sa ho vôbec nedotýkajú.

Ľudia z okolia kampane Mičeva a Klusa ma obviňujú, samozrejme bez dôkazov, že píšem na zákazku Jána Luntera. Priznám sa, že už ani nemám silu to dookola dementovať. Snáď teraz len použijem príslovie: Kto chce psa biť, palicu si vždy nájde.

Len, aby bolo jasné, po tom, čo Lunter prijal podporu strany Smer, sa ja osobne momentálne radím medzi nerozhodnutých voličov.

Podľa môjho názoru sa spomínaná debata viedla v nie príliš objektívnom duchu a po skončení debaty sa začali šíriť kritické hlasy na adresu organizátorov diskusie. Tí na to reagovali facebookovým statusom. Mne však ich vysvetlenie, že nie sú profesionáli, ale len aktivisti, ktorí nie sú neomylní, príde v dnešnej závažnej politickej situácii ako nedostatočné.

V ich statuse mi však chýbala odpoveď na jednu zásadnú otázku. Odpoveď na ňu nám veľa napovie o nestrannosti iniciatívy Nie v našom meste. Otázka znie:

Prečo sa diskusie zúčastnil aj Igor Kašper, keď pred diskusiou bolo jasne deklarované, že sa jej zúčastnia len štyria najúspešnejší kandidáti? Boli na diskusiu pozvaní aj Ivan Saktor, Pavel Greksa, Jozef Šimko a Milan Urbáni, ktorí skončili v prieskumoch pred Kašperom?

Bola by som veľmi rada, keby sa ľudia z iniciatívy Nie v mojom meste verejne vyjadrili k téme účasti Igora Kašpera na spomínanej diskusii. Ich zdôvodnenie spornej účasti Kašpera na spomínanej debate nám veľa napovie o dôveryhodnosti a nestrannosti tejto občianskej iniciatívy.

Ako momentálne znechutený volič by som mala pár skromných pripomienok k aktivitám iniciatívy Nie v našom meste:

Ak bude iniciatíva nabudúce organizovať diskusiu kandidátov v rámci predvolebnej kampane, mala by striktne dodržať pravidlá, ktoré sa nastavia pred debatou (počet a mená diskutujúcich). Ak to zmení, musí to odkomunikovať a jasne zdôvodniť voličom a divákom ešte pred začiatkom diskusie.

Určite treba angažovať moderátora, ktorý nebude do diskusie vnášať vlastné politické názory a počas celej diskusie bude striktne objektívny a nestranný. A určite bude pôsobiť dôveryhodnejšie, keď si moderátor nebude s niektorými kandidátmi tykať a oni ho nebudú oslovovať zdrobneninami. Toto totiž nie je Havranov kabaret, ale už riadna predvolebná kampaň, v ktorej sa rozhodne o ďalšom osude nášho kraja. Malo by byť tiež samozrejmosťou, aby mal moderátor rovnaký prístup ku všetkým kandidátom a taktiež aby sa na diskusiu odborne pripravil, t.j. aby mal relevantné informácie o každom jednom kandidátovi a vedel tak napríklad upozorniť na klamlivé vyjadrenia niektorých kandidátov počas diskusie.

Možno by bolo vhodné osloviť odborníkov z radov politológov, novinárov, ktorí by aktivistom pomohli zabezpečiť organizáciu prípadných ďalších debát na takej úrovni, že počas nich bude zachovaná nestrannosť a objektivita.

V týchto voľbách ide o veľa, veď aj preto vznikla iniciatíva Nie v našom meste, tak by bolo vhodné, keby počas celej kampane pôsobila nestranne. Ak by na iniciatívu padol tieň podozrenia, že diskusie manipuluje v prospech niektorého z kandidátov, tak by to mohlo vážne ohroziť jej dôveryhodnosť u voličov. Konkrétne u mňa, je po stredňajšej debate, dôvera v nestrannosť iniciatívy Nie v našom meste silne naštrbená  a dokonca začínam mať obavy, aby protifašistický pochod, ktorý iniciatíva organizuje v októbri v Banskej Bystrici nebol niektorými kandidátmi na župana, ktorí majú blízko k ľuďom z iniciatívy, zneužitý na ich predvolebnú kampaň.

Asi ste už viacerí zaregistrovali, že nám v Banskej Bystrici vzniklo nové politické trio v zložení  Klus, Kašper a Mičev. Viac sa o tomto politickom fenoméne dozviete v mojom novom blogu na sme.sk

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.