Banskobystrická alternatíva ma oslovila s ponukou posilniť ich tím a ja som to prijal. Po štyroch rokoch tak opúšťam banskobystrickú novinársku obec a prechádzam na druhú stranu „frontu.“

MatejBucko_07Pred voľbami v roku 2010 som spoluzakladal portál BBonline.sk. Štyri roky som sledoval komunálnu politiku, chodil na mestské zastupiteľstvá, mestskú radu a odborné komisie. Teraz som sa rozhodol prijať ponuku zoskupenia Banskobystrická alternatíva, aby som mohol chodiť na mestské zastupiteľstvo ako poslanec.

Nikdy som nemal ambície priamo vstúpiť do politickej arény, ale zároveň som sa tejto predstave ani úplne nebránil. Stranícka politika ma však odpudzovala, preto som si vedel predstaviť kandidatúru iba ako nezávislý kandidát. Banskobystrická alternatíva ponúka ideálnu platformu pôsobenia ako nezávislý, ale zároveň s oporou skúseného tímu. Usúdil som, že ponuka sa už o štyri roky nemusí opakovať resp. už nenaberiem dosť energie a odvahy ísť do vyčerpávajúcej volebnej kampane.

Podstatná informácia – idem za Sásovú-Rudlovú, v prvej fáze musím do 21. septembra vyzbierať 400 podpisov.

Prečo kandidujem?

Poslanci mestského zastupiteľstva väčšinou odhlasujú nejaký projekt, rekonštrukciu a tým považujú vec za ukončenú. Nezaujíma ich priebeh a kvalita prác, prípadne kto zákazku realizuje a akým spôsobom bol vybraný. Takýto prístup vedie k tomu, že v konečnom dôsledku pri vybudovaní jedného detského ihriska zisťujeme, že za jeho cenu možno mohli byť vybudované dve. Alebo za cenu jedného zrekonštruovaného chodníka mohli byť zrekonštruované dve ulice.

Práve tu vidím svoj priestor. Robiť to, čo doteraz ako novinár. Hrabať sa v zmluvách, poukazovať na nehospodárne nakladanie a prijímať také rozhodnutia a riešenia, ktoré budú viesť k efektívnejšiemu využívaniu peňazí. V čase, kedy nie je na obzore žiadny väčší investor, ktorý by vytrhol mestskú kasu z biedy, je toto jediná cesta ako uspokojiť početné požiadavky a potreby obyvateľov mesta.

Končím v BBonline.sk? Nie úplne

Nebudem sa venovať komunálnej politike. Takú schizofréniu by som nezvládol. Nedá sa robiť objektívna žurnalistika v stave, kedy tí, ktorých prácu máte mapovať, sú vašimi konkurentami v politickej súťaži. Preto do konca augusta dokončím témy, ktoré mám dlhodobo rozpracované (a možno aj nie, keďže ich „dokončujem“ už asi dva mesiace) a následne budem svoje zistenia a postrehy zverejňovať iba na tomto blogu.

Na druhej strane, ľudské zdroje v Banskej Bystrici majú obmedzenú kapacitu, preto budem v BBonline.sk ďalej pôsobiť – ako manažér portálu a venovať sa kultúrnym a športovým témam. Nikdy sme netajili naše vlastnícke vzťahy, ak bude niekto chcieť portál spájať s politickými kruhmi, prípadne si kopnúť do našej objektívnosti, spraví to aj bez toho, že sa objavím ako kandidát v komunálnych voľbách. Každopádne aj v prípade neúspechu sa už banskobystrickej komunálnej politike ako novinár venovať nebudem. Prechádzam na druhú stranu „frontovej línie“ a to s definitívnou platnosťou.

Viac info a kontakty tu: http://www.matejbucko.sk/

Autor blogu:

Matej Bučko

Občiansky aktivista, politológ, so záujmom o komunálnu politiku a jej témy. Začínal som ako regionálny novinár, ktorý sa venoval témam efektívneho hospodárenia samospráv. Poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2014-2018. Momentálne pracujem pre stranu SPOLU, ktorej som členom.