S príchodom vianočných reklám prišiel čas vianočných trhov v Banskej Bystrici. Po zhliadnutí tohtoročných sadzieb za prenájom na Námestí SNP na vianočných trhoch ma zamrazilo. „Iba“ 3640+350 eur na mesiac alebo 1900+350 eur na tri týždne! Keď budeme hľadať autora nápadu, nikto sa asi nenájde. V minulosti bolo dobrým zvykom komunikovať s profesijnými združeniami v meste, majiteľmi nehnuteľností a podnikateľmi, ale to by musel mať niekto záujem zdvihnúť telefón a  komunikovať o veciach v meste, o problémoch obyčajných ľudí. Páni poslanci, ste mimo realitu! Jediný spôsob, akým prebieha Vaše rozhodovanie o veciach verejných, je zvyšovanie poplatkov a daní. Máme sa Vám poskladať na vaše vilky na Suchom vrchu alebo predvolebné opravy ciest a chodníkov?

          Nikto dnes žiaľ nerieši podporu podnikania, nikoho v tomto meste za 23 rokov, ako tu podnikám, nenapadlo systematicky niečo urobiť, aby to malo hlavu a pätu. Len vyžmýkať a zahodiť. Však, ak ste blbí, tak plaťte.

           Zamyslel sa niekto nad tým, či je podnikateľ schopný túto sumu zaplatiť a ešte mať z toho aspoň nejaký zisk? Či je správnym riešením mať menej občerstvovacích stánkov alebo zvoliť iné pravidlá podporujúce kvalitu, náhodný výber a spokojnosť ľudí? Spomenul si niekto na podnikateľov na námestí, ktorí investovali do letných terás niekoľko tisíc eur a od mesta nedostali ani „ďakujem“?IMG_2269web

Nikto z terajších poslancov neprišiel počas posledných dní (a to sú o cca 30 dní voľby) a neriešil, čo sa bude diať v meste pre prospech ľudí a firiem, ako znížiť alebo oslobodiť parkovné na prvú hodinku, aby si ľudia mohli zbehnúť na poštu, vypiť rýchlu kávu, dať si denné menu.  Nikto neriešil, ako majú prežiť obchodíky v bočných uličkách a majitelia nehnuteľností platiť dane z nehnuteľností, ako zásobovať a starať sa o staré budovy, ktoré sú po ich rekonštrukcii zas len pýchou mesta, ale opravovať ich musíme sami? Nikto nerieši, ako má turista zaparkovať a keď zaparkuje zle, tak ho len upozorniť a nie dať mu papuču.

           Niečo je choré v štáte Dánskom a v Bystrici je úplná epidémia. Vážení poslanci, česť výnimkám, ak by ste mali svedomie pozrieť sa voličom do očí, tak už nekandidujete. Ale dúfam, že zrkadlo Vám nastavia práve tí, ktorých žiadate o opätovnú podporu.

Autor blogu:

Ladislav Lukáč

V Banskej Bystrici som vyrastal, študoval a žil prakticky celý život. Dlhé roky tu podnikám a aktívne sa zapájam do rozvoja nielen podnikateľského, ale aj spoločenského života. Vidím, že zmeny, ktoré potrebujú regióny je možné urobiť v parlamente, preto sa v tohtoročných voľbách u vás uchádzam o post poslanca Národnej Rady Slovenskej Republiky za #SIEŤ pod číslom 29.