Papier WCDo komunálnych volieb nám zostávajú viac ako dva mesiace a v poštových schránkach už máme plátky novinových smetí, ktoré nás zaplavujú politickou propagandou. Opäť sľuby a oslavné ódy na povinné budovateľské úspechy niektorých súčasných poslancov, namiesto zverejnenia odpočtu svojich predchádzajúcich volebných sľubov alebo konkrétnych opatrení na riešenie problémov mesta. Prevláda dominancia neracionálneho          a poloracionálneho pôsobenia nad vecnou argumentáciou, kde volič je len prostriedkom na presadzovanie záujmov mocenských skupín. Propagandistické články bez obsahu, články  bez pamäti, určené napríklad primátorovi, ktorý „len“ podpisoval rozhodnutia mestského zastupiteľstva, ktoré museli najskôr schváliť poslanci. Na niekoho však treba vykydať dobre prehnitý štvorročný hnoj.    Články s heslom na titulke, s hlavou usmiateho politika, v bizarných prípadoch prezlečeného do montériek a s lopatou v ruke alebo poslanca sediaceho za valcom pri asfaltovaní ulice, sú len prostriedkom získania či znovuuchopenia politickej moci, ktorá je kľúčom k ekonomickému blahobytu niektorých banskobystrických poslancov. Čím viac peňazí vo vreckách, tým viac politickej propagandy v médiách. Nie každý volič je naivný hlupák a vie,      že extrémna výška finančných prostriedkov potrebná na masívnu politickú propagandu, ktorá má otupiť náš zdravý úsudok, može pochádzať asi len  z veľkej vlakovej lúpeže. Nebudem sa radšej ani zamýšľať nad tým, čo by sa z týchto peňazí mohlo v našom meste vybudovať.

Podľa zákona sa volebná kampaň kandidátov na poslancov alebo primátora začína 17 dní             a končí sa 48 hodín pred začiatkom volieb. Vedenie kampane mimo určeného času je zakázané. Už teraz, viac ako dva mesiace pred voľbami, mnohí kandidáti porušujú zákon. Ako chcú vykonávať svoje funkcie, keď nedodržiavajú zákon teraz? Už teraz ukazujú, že sú niečo viac ako bežný občan a že zákon je pre nich len popísaný zdrap papiera.

Nestihne však opadať ani ihličie z vianočných stromčekov a všetci už budeme vedieť, ako sme sa zase, pod vplyvom politickej propagandy, nechali obabrať.

Autor blogu:

Braňo Bosák

Pochádzam z Banskej Bystrice, mám 43 rokov, strednú školu som absolvoval na Športovom gymnáziu v BB, pestoval som atletiku a aktívne som hrával futbal. Vyštudoval som VŠE v Bratislave a tak sa moje ďalšie pôsobenie uberalo cestou ekonóma.