Zhruba pred mesiacom sa pri mne, po skončení jedného stretnutia vedenia mesta s občanmi, na chvíľu pristavil viceprimátor Banskej Bystrice a šéf poslaneckého klubu strany Smer v Mestskom zastupiteľstve Jakub Gajdošík. Ja som okamžite využila situáciu a spýtala som sa ho, či Smer postaví v BB kraji svojho kandidáta na župana. A on mi vtedy povedal: „Aby ste neboli prekvapená, pani Súlovcová, možno budeme podporovať toho istého kandidáta.“ Priznám sa, že ma táto informácia celkom zaskočila. Prečo? Smer to má totiž so svojimi kandidátmi v Banskej Bystrici ťažké.

Prvýkrát sa o tom presvedčil Ľubomír Vážny, ako kandidát Smeru, keď ho v primátorských voľbách v roku 2010 porazil Peter Gogola ako nezávislý kandidát s podporou pravicových strán. V roku 2013 nasledovalo nečakané volebné fiasko, rovnako kandidáta Smeru,Vladimíra Maňku, ktorého v boji o post župana porazil Marian Kotleba. V komunálnych voľbách v roku 2014 Smer už radšej neriskoval a postavil do volieb o primátorsku stoličku nezávislého Jána Noska, ktorý primátorske voľby následne suverénne vyhral. A práve príklad tejto volebnej výhry Jána Noska dáva dnes Smer ako návod na porážku Mariana Kotlebu v nadchádzajúcich župných voľbách.

Ale celé to má jeden háčik. Ján Nosko vtedy totiž nemal proti sebe silného súpera a poraziť odchádzajúceho primátora Gogolu, ktorého popularita medzi občanmi klesala zo dňa na deň, nebolo až také ťažké. A navyše v tom čase percentá popularity strany Smer atakovali pomerne vysoké čísla, takže mať za sebou Smer a tváriť sa pritom nezávislo, bolo pre kandidátov celkom výhodné a prinášalo to volebné úspechy, viď. Ján Nosko.

Ale v súčasnosti je situácia už diametrálne odlišná od tej v roku 2014, popularita strany Smer meraná v percentách pomaly, ale iste klesá a slovo „smerák“ nadobúda v diskusiách skôr pejoratívny charakter.

Smer sa chystá v nadchádzajúcich župných voľbách podporiť najsilnejšieho kandidáta.

Ja si však myslím, že takáto podpora zo strany Smeru pre, podľa nich, najperspektívnejšieho kandidáta môže pre dotyčného znamenať skôr politickú prehru a pre Mariana Kotlebu vytúžené víťazstvo. Prečo?

To sa dočítate v mojom najnovšom blogu na sme.sk

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.