Rozhodol som sa, že tento blog nebudem písať o tom, čo som robil, ale o tom, ako to vidím v našom meste s kultúrou. Spomínam si totiž, ako som sa ešte v kampani stretával s ľuďmi a pýtal sa ich, čo im u nás chýba. Často mi hovorili, že nemajú kam v meste ísť, že sa tu skoro nič nedeje. Bolo pritom jedno, či som sa rozprával s mladými, alebo staršími Bystričanmi.

Problém bol v slabej informovanosti

Už ako primátor som si dal urobiť podrobný prehľad o akciách v meste. Chcel som zistiť, prečo majú ľudia pocit, že sa u nás nič nedeje. Nakoniec sa ukázalo, že pravda je niekde uprostred. V meste nebol ani v minulosti problém s počtom akcií, ale k ľuďom sa informácie dostávali ťažko. Pre nás bolo teda hlavnou prioritou vymyslieť spôsob, ako to zmeniť. Myslím, že sa nám to podarilo. Nový web o podujatiach pod jednou strechou je toho dôkazom. Pre starších tu máme stále Radničné noviny, kde sa dozvedia všetko podstatné v predstihu. Dôležitú úlohu spĺňajú aj ďalšie miestne noviny, weby, či televízia.

podujatiacover

Námestie už začalo žiť naplno

Mám veľmi rád jar. Každým dňom je, až na výnimky, teplejšie, dni sú dlhšie a všade je cítiť, že leto sa už nezadržateľne blíži. Som si istý, že sa vám bude aj vďaka kultúrnym akciám páčiť u nás v Banskej Bystrici a nebudete za kultúrou odchádzať inam. Dokonca verím, že nielen vám, ale, že pritiahneme aj turistov. Lákadiel bude totiž viacero. Sezónu na nájazzmestí sme naplno odštartovali už tento týždeň. V piatok som bol  pri otvorení Jazz festivalu a následne aj pri spustení projektu pod názvom Barborská cesta. Ľudia, ktorí stoja za projektom majú ambíciu spojiť touto trasou všetky banské mesta do jednej poznávacej cesty. Ja im želám, aby mali čo najviac priaznivcov. Náš región si zaslúži pozornosť. Slovensko je síce krásne celé, ale v okolí Banskej Bystrice je jednoznačne najkrajšie.

Tento týždeň si prišli na svoje nielen priaznivci vynikajúcej hudby a turizmu, ale aj kvalitného vína. Vinná cesta Vinšpacírka má za úlohu spájať ľudí vďaka dobrému vínu. Mne sa páči, že takéto akcie spájajú nielen návštevníkov, ale na jeden večer aj podniky na námestí do jedného a ako ja hovorím: vtedy, keď všetci ťahajú za jeden koniec, sa musí dariť. Tri dobré akcie za jeden týždeň, to je veľmi pekný štart. Vy, ktorí ste na nich neboli, môžete ľutovať, ale kultúru v meste sme ešte len odštartovali, takže dobehnúť stratené nebude ťažké.

vino

Prajem vám všetkým pekný zvyšok víkendu.

Autor blogu:

Ján Nosko

Komunikácia je pre mňa kľúčová a snažím sa využívať všetky formy rozhovoru s Banskobystričanmi. Blogovanie vnímam ako jeden z dobrých nástrojov informovania obyvateľov o tom, na čom pracujeme, čo sa podarilo a naopak.