Platy politikov sú citlivá záležitosť pre verejnosť. Pozrel som sa teda na to, či existujú dôkazy, že vyššie platy prinášajú lepšie a efektívnejšie riešenia pre samosprávu. A porovnal som platy primátorov a poslancov v krajských mestách. 

Mestske zastupitelstvo Banska Bystrica, poslanci | REGIONAL MEDIA, s.r.o.Po svojom zvolení do mestského zastupiteľstva som sa stretol s reakciami ľudí, ktorí si seriózne mysleli, že práca mestského poslanca je na plný úväzok, podobne ako v Národnej rade. Keď zistili, že mesačná odmena je 112 eur v hrubom, nasledovala otázka „A to prečo si tam išiel?“, v horšom prípade som sa dočkal výsmechu s ironickou poznámkou „tak to si za vodou.“ V spoločnosti konzumu sa ťažko vysvetľuje nezištná motivácia v podobe cti vykonávať verejnú službu.

Platy politikov vždy boli citlivou záležitosťou, a keby sa urobilo referendum, je možné, že by volení zástupcovia ostali bez odmien. V tejto súvislosti prináša zaujímavý pohľad na problematiku denník The Boston Globe v článku Does money better politicians?. Bostonskí zastupitelia si navrhli na jeseň minulého roka zvýšenie platov o 23%. Argumentovali, že osem rokov im odmeny neboli zvýšené, a že v porovnateľne veľkom meste ako je Washington D.C. berú poslanci oveľa viac (125 583 dolárov ročne, kým v Bostone „iba“ 87 500 dolárov).

Koľko by teda mali daňoví poplatníci platiť svojim voleným zástupcom? Neexistuje dôkaz, že vyššie platy politikov zvyšujú kvalitu ich práce. Zároveň však takúto súvislosť nevylučujú.

Ako pozitívny príklad je uvádzaný Singapur, kde má predseda vlády plat viac ako dva milióny dolárov ročne, krajina ekonomicky rozkvitá a v indexe vnímania korupcie je siedmou najlepšie vnímanou krajinou na svete (Slovensko je na 54. mieste). Ďalšia štúdia však na príklade poslancov Európskeho parlamentu ukazuje, že vyššie platy neprispeli k vyššej kvalite legislatívnych výstupov a znížili počet poslancov s kvalitným vzdelaním. Došlo akurát ku väčšej volebnej súťaži, keďže sa zvýšil počet europoslancov ochotných obhajovať svoje kreslo a byť znovuzvolený.

Aký plat by ste dali novému primátorovi Jánovi Noskovi?

plat primátorovV utorok na prvom pracovnom zasadnutí banskobystrického mestského zastupiteľstva sa bude schvaľovať plat primátora. Jeho výška je obmedzená zákonom. Základ je 2629 eur, k nemu môže byť mestským zastupiteľstvom odsúhlasený príplatok do výšky 70% to je 4469 eur. Primátori ostatných krajských miest už nové platy majú schválené, výnimkou sú iba Košice a Banská Bystrica. V materiáli do mestského zastupiteľstva je pri sume platu prázdna kolónka, rozhodovať sa tak bude zrejme až priamo na utorňajšom rokovaní.

Koľko by mali poberať poslanci mestského zastupiteľstva?

Kým plat primátora schvaľuje zastupiteľstvo, poslanci sa v prípade zmeny výšky odmien nevyhnú trápnemu pocitu, že si plat schvaľujú sami. Záleží tak na sebareflexii zastupiteľov ako má samospráva odmeny nastavené. V niektorých mestách majú poslanci benefity ako MHD zadarmo (Košice), tablet s internetovým pripojením (Košice) alebo príspevok na mobilný telefón (Žilina). Aktualizácia 22.1. o 13:27: Poslanci banskobystrického mestského zastupiteľstva údajne dostávajú do výpožičky notebooky a parkovacie karty na bezplatné parkovanie v centre mesta.

Pre mňa osobne je výkon poslanca mestského zastupiteľstva čestná funkcia a uchádzal by som sa o ňu aj v prípade, ak by nebola odmeňovaná. Pre niekoho je to však zásadný faktor prečo vstupovať do verejného priestoru. V predvolebnej kampani som sa stretol s názorom kamaráta, ktorý na otázku, prečo nakoniec nešiel kandidovať, odpovedal, že čo by z toho mal. Vysedávať na zastupiteľstve, v komisiách, keď za ten čas môže človek v súkromnej sfére zhodnotiť svoje úsilie oveľa efektívnejšie.
Ako som však poukázal v úvodnej časti tohto blogového príspevku, do kvality práce politikov vstupuje viac faktorov, nielen výška odmeny. Morálka, čestnosť, motivácia. Nemyslím si, že zastupiteľstvo v Prešove alebo Trnave, kde majú značne vyššie odmeny, funguje efektívnejšie ako to banskobystrické.

zastupitelstva

V tabuľke chýba Bratislava a Nitra, ktoré nemajú na internete zverejnené zásady odmeňovania. Dôležité je upozorniť, že odmeny sú uvádzané v hrubom, takže poslanci musia odviesť daň a odvody. Tabuľku treba brať trochu s rezervou, keďže vo väčšine zásad nie sú uvádzané konkrétne čísla, iba percentá z mesačnej priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jedná sa tak o moje vlastné prepočty.

Jediná samospráva, ktorá zverejňuje presné výšky odmien poslancov mestského zastupiteľstva je Prešov. Takto nejako si to predstavujem aj u nás v Banskej Bystrici a budem takýto model presadzovať. 

Otázka z úvodu však ostáva. V utorok 27. januára bude zasadnutie mestského zastupiteľstva a budeme sa baviť aj o plate primátora. Zaujíma ma váš názor, napíšte do diskusie, koľko by mal čelný predstaviteľ mesta podľa vás dostávať. A aká odmena je primeraná pre poslancov mestského zastupiteľstva?

Autor blogu:

Matej Bučko

Občiansky aktivista, politológ, so záujmom o komunálnu politiku a jej témy. Začínal som ako regionálny novinár, ktorý sa venoval témam efektívneho hospodárenia samospráv. Poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2014-2018. Momentálne pracujem pre stranu SPOLU, ktorej som členom.