Tohtoročná jeseň v Stredoslovenskom múzeu bude poriadne horúca. Počas najbližších mesiacov poprední slovenskí archeológovia odkryjú návštevníkom Thurzovho domu tajomstvá starovekého Egypta nielen v rámci Výprav do staroveku, ale aj októbrového Stretnutia s minulosťou, pripomína riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.

Pri pohľade na majestátne pyramídy, monumentálne chrámy či pri vstupe do rozsiahlej podzemnej hrobky v Údolí kráľov je pochopiteľné, že staroegyptské mestá zostávali celé desaťročia na okraji záujmu archeológov.

Väčšina starovekých miest v údoliach veľkých riek bola postavená z netrvácnych materiálov, a preto sa množstvo týchto stavieb nezachovalo do dnešných dní.  Výnimočné prípady medzi ktoré zaraďujeme aj mesto Tell el-Amarna – nanovo vystavané, po krátkej dobe opustené a doslova zakonzervované v púšti alebo Deir el-Medína – mesto staviteľov kráľovských hrobiek vystavané z kameňa, práve tieto miesta boli našim jediným zdrojom vedomostí o mestskom živote v starovekom Egypte pripomína Veronika Dubcová. Až v posledných desaťročiach sa predmetom archeologických výskumov stali aj pozostatky ľudských sídlisk, a práve vďaka tomu sme spoznali doteraz neznámu stránku života starovekých Egypťanov.

Na návštevu do paláca egyptského panovníka, ku kňazom do chrámového mesta, k robotníkom do plánovaného mesta či do  kasární k vojsku pozýva Banskobystričanov hosť októbrového Stretnutia s minulosťou – egyptologička Veronika Dubcová.

Stretnutie s archeologičkou a vedeckovýskumnou pracovníčkou Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied na tému Z paláca do robotníckej štvrte – lesk a bieda staroegyptských miest, sa uskutoční už najbližšiu stredu o 17-tej hodine v Thurzovom dome v Banskej Bystrici v rámci obľúbeného cyklu Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou.